Den förmodade leveransen utav det franskbyggda Mistralskeppet till Ryssland skjuts ännu en gång på framtiden. Oktober gällde först, sedan början på november och senaste budet var den 28 november, men ännu är inget datum officiellt utsett.

Möjligt är det så inofficiellt och Holland och Putin kanske är helt överens i frågan, vem vet?

Oavsett så är det en utav alla känsliga politiska frågor som inte löses över en kopp kaffe i regionen och affärerna som har med Ryssland att göra.

Läget är bekymmersamt för oss grannar till den stora björnen och har blivit alltmer frostigt under detta år.

Det som aldrig skulle komma tillbaka och kunna hända igen med Kalla Kriget och två storblock, öst och väst, visar åter igen att historien alltid upprepar sig!

Precis nu som då begår vi samma misstag om och om igen.

Efter första världskriget sa ledare i vårt land och även andra länder att något mera storkrig kommer aldrig att ske.

Nedrustandet skedde i rasande takt och försvar behövdes inte.

Sedan 1939 när historien inte blev som man hade väntat sig så var det förstås försent!

Många var de länder som blev tagna på sängen och totalt överraskade och överkörda. Hade inget annat än att kapitulera direkt.

Sverige lyckades undvika att bli ockuperade av främmande makt genom skickligt politiskt spel där folket blev lurade gång efter annan, men vi slapp åtminstone få landet sönderbombat.

Under 2000-talet var det så dags igen.

Nedbrytningen av den försvarsmakt vi byggt upp under -50-60-70-talen för att just aldrig mer behöva krypa till korset igen och lita på tur och diplomati och annat mygel, skedde nu i en aldrig tidigare sedd takt.

Allt skrotades ut och såldes av och värnplikten avskaffades helt. 93% reducerades försvaret med mot hur den tidigare såg ut.

Inte vaknade vi ens upp 2008 när Ryssland gick in i Georgien med militära medel för att säkerställa de fortsatta ryska intressena i och över landet.

Våra politiker la i ännu högre växel för att hämta pengarna från försvaret och leka med i övriga budgeten för landet. Så smidigt….. Varför ha en försäkring?! Det är ju bara om det blir krig som ett försvar behövs! Och kriga vill ju ingen, verkade alla tro.

De fåtal soldater som fanns kvar fick i uppgift att verka i Afghanistan och andra länder långt bort från Nordpolen och likaså blev den nya inriktningen på krigsplaner och strategi. Köpa in lite helikoptrar och Humvees från jänkarna och snacka engelska istället för svenska som anropsspråk blev på modet.

Här hemma ombildades det tidigare Hemvärnet med sina då över 100.000 man och kvinnor till De Nationella Skyddstyrkorna och reducerades ned till ca 22.000 personer.

Uppgiften blev att verka för Totalförsvaret och kunna bidra med assistans till samhället vid behov som tex, översvämningar och skogsbränder.

Sedan reducerades även den uppgiften och Totalförsvaret försvann och idag är det faktiskt så tokigt att den enskilde medborgaren är själv skyldig att kunna ta hand om sig själv och överleva. Samhället har inte resurser för detta längre.

Du får själv ransonera din mat, bygga skyddsrum, inköpa gasmask, samla ved för att inte frysa ihjäl när strömmen går, bunkra vatten att dricka mm mm.

Samhället är idag inte dimensionerat för något utav detta som tidigare var en självklarhet! Förr läste man i telefonkataloger och på Anslagstavlan på Kanal 1 ( av två kanaler ) hur man skulle agera och vart man skulle ta vägen “När kriget kommer”.
Idag saknas bränslelager. Oljebergen för att vårt land skulle klara sig några månader är borta sedan länge. Livsmedel och mat finns för två dagar i våra affärer, därefter svälter vi.

Sist men inte minst spelar det faktiskt ingen roll om det fanns mat och bensin att köpa, då vi idag lever i ett kontantfritt samhälle. Alla inköp görs med kort runtom och när de första sabotageförbanden gjort sitt så finns ingen el och reservkraft till dessa funktioner alls och därmed är det problemet löst.

Är detta en negativ bild jag beskriver? Inte alls. Det är den verkligheten som vi just nu befinner oss i och den sker runtomkring oss. Kolla Ukraina! Läs om de olustiga kränkningarna och kidnappningarna som sker i Estland och Lettland.

Leta även fram tidningar och läs de artiklar som ni valde att hoppa över tidigare, om just u-båtsjakten och flygkränknigar som sker regelbundet över vårt land, så inser ni att det är en bra mycket kallare värld vi hamnat i på mycket kort tid. Egentligen utan att någon reagerat alls.

/ Christer