Det finns massor av spännande platser att besöka och beskåda i vårt avlånga land och inte minst övriga världen. En effekt utav att man besöker coola platser är att ju mer man ser desto mer inser man att man egentligen inte sett något alls. Det skapar ett merbegär och mer tid läggs ned på research och nya spännande resmål.

Ytterligare ett steg djupare i upplevelsetillvaron får man om man dessutom kliver ned på djupet och under marken.

Hitta platser under jord som varit orört i åratal eller kanske till och med decennier utan att någon annan varit där och klottrat eller vandaliserat. Då kan man verkligen känna hur man flyttar tillbaks i tiden och hamnat i mystikens värld från förr och ibland kan miljön nästintill vara så påtaglig att man tycker sig se och höra rösterna från förr.

Idag har det nästan blivit lite grann utav en folkrörelse med UE ( urban exploration ), utforskande av glömda och gömda platser. Det finns många forum på nätet i detta ämne och många platser nämns. Men det mest spännande är att hitta de platser som inte alla känner till och som ännu är mer eller mindre orörda.

Under våren och sommaren hittades ett par sådana under jord någonstans i vårt avlånga land. Det var slumpen som gav resultatet i ett av fallen och i det andra fallet var det plan B som resulterade i de sköna upplevelserna efter att plan A, huvudmålet fick utrymmas snabbare än planerat.

Under jord är det många mer faktorer som ser till att höja pulsen. Sikten är absolut noll när pannlampan plötsligt slocknar och innan du trevat fram reservlampa nummer ett så garanterar jag att pulsen stigit med ett antal procent. Skulle du glömma bort att ha både två och tre reservljuskällor så är risken stor att även du blir hittad långt efter döden när du inte har en chans att hitta tillbaka i alla gruvgångar du passerat. Dessutom är många av de gamla gruvgångarna inte direkt asfalterade utan har både ruttna plankor med trettiotal meter fall om de skulle råka brista eller om du inte har ljus att se med när du skall passera. Så det är en livsavgörande sak att se till att ha mycket ljus med sig!

Man överlever nog inte värst många minuter heller om man trampar fel och kanar ned i en iskall underjordisk sjö, där temperaturen ligger kring 4 grader.

Ibland finner man sjöar och gruvgångar med kvarlämnade hackor, vagnar och järnvägsräls och på nästa UE-tur som riktar man in sig på “hemliga” krutfabriker som är gömda i skogar och berg.

Giftet med denna folkrörelse är att man lägger ned alltmer tid på att försöka finna den där oförglömliga platsen som verkligen berör. En plats där inte någon annan varit och lämnat avtryck och där tiden stått stilla sedan allt glömdes bort och lades ned.

Eller ett “topphemligt” bunkerkomplex i Europa med miltals gångar under jord byggd under andra världskrigets hårda tider.

Tack för ert visade intresse!

/ Christer