Idag börjar den första riktiga höstmånaden september. Det märks hur mornarna och kvällarna börjar bli kyligare för varje dag som går. Och främst märks hur dagarna åter börjar bli kortare och kortare.

Det skulle kunna vara lätt att falla i depression såhär i denna tid, men samtidigt finns många fina färger och dofter ute i naturen. Det är vackert skådespel som erbjuds när man ger sig ut i skog och natur.

På senaste tiden har det varit en hel del arbete. Detta har gjort att jag inte riktigt kunnat fly verkligheten med dess vardagliga måsten. Dessa har tyvärr högst prioritet även hos mig för brödet på bordet skull, ja ni vet.

Men de tillfällen som ges tvekar jag aldrig att ta och när de väl dyker upp ser jag till att få ut det mesta av stunden.

Härom veckan fick jag ett sådant tillfälle. Helt plötsligt fick jag en hel dag ledigt mitt i veckan.

Det resulterade genast i att kasta in oömma kläder samt kamera och plånbok i bilen och förse sig själv med Ipad och kartbok och dra iväg.

Denna underbara tripp blev på 1200 km och bar iväg mest norrut.

Huvudmålet för resan var Hemsö Fästning i Härnösand, den enda riktigt stora kustartillerianläggningen som bevarats till eftervärlden att beskåda.

Naturligtvis hanns det med en hel del annat också på vägen dit och hem, för har man ögonen öppna när man reser på våra landsvägar så finns där både ett och annat smått och gott att stanna till vid.

Dessutom kan tilläggas att pizzan smakade riktigt gott i Kramfors! Tänkte passa på att ta en pizza när jag ändå var i närheten innan jag styrde bilen söderut igen på eftermiddagen.

Ett besöksmål på väg norrut inte alls långt hemifrån, nämligen Riddarhyttan är en speciell liten ort gömd i de stora skogarna i vårt mellersta rike och Bergslagen.

Orten blev ett centrum i media nyligen då den största skogsbranden i svensk historia rasade i dess närhet.

Men, orten har långt tidigare haft en strategisk roll i vårt totalförsvar.

Riddarhyttan var en av de många orter som hade en mängd förråd för civila försvaret av vårt land, när det fortfarande var aktuellt med försvar skall tilläggas.

Där och på ett antal andra orter förvarades bland annat mediciner, utrustning, gasmasker och annat viktigt i händelse av ofred i vårt land. Detta var utrustning till hela den svenska populationen. Alltså utrustning till miljontals människor!

Det var fram till mitten på -90 -talet alltså. Då fanns fortfarande en beredskap och inte minst en känsla för att värna om och skydda våra medborgare både mot fienden och sådana händelser som skulle kunna sätta medborgarna i katastroflägen.

Tanken då var att vi skulle vara självförsörjande och kunna skydda våra egna mot i princip allt som skulle kunna ske vart som helst i landet.

Som ni alla vet så är läget absolut inte så idag!

Idag får det inte ske någon större olycka i vårt land förrän vi sitter totalt handlingsförlamade och saknar utrustning och resurser för att kunna lösa krisen.

Jag tänker inte gå djupare in på alla de brister vi har i dagens samhälle när totalförsvaret är bortskaffat och de ledande har växlat om från samhällets skydd till ekonomisk vinning främst!

Klart att vi inte då kan ha egna plan för att exempelvis släcka skogsbränder! Eller inte ens nyttja de få kvarvarande militära helikoptrarna med sådana resurser, eftersom det är arbetstidslagar och andra blanketter som måste fyllas i för en sådan åtgärd.

Det jag egentligen ville säga med Riddarhyttan var att det kändes vemodigt att åka förbi detta lilla samhälle mitt i skogen med dess fem gigantiskt stora lagerlokaler som tidigare hade ett mycket viktigt syfte för landets totalförsvar och som numera inte används till något samhällsviktigt. Kanske viktigt för den privata ägarens egna syften dock. Det är ju i alla fall bättre än att de rivits eller plomberats.

Nästa strategiska anhalt blev i myggdeltat Söderhamn. I många år utsedd som den myggrikaste platsen i vårt land. Ett ställe där man säkert inte kan sitta still en fin sommarkväll utan vind strax efter ett regn?!
Men Söderhamn är också en fd flygstad, mycket strategiskt viktig ort för vårt dåtida krigsbaserade flygvapen.

Här fanns Draken och Viggen lite senare, ständigt beredda att dra iväg mot något oidentifierat flygföretag som kränkte eller var på väg att kunna kränka svenskt luftrum. Uppgiften var att möta upp, identifiera och sedan avlägsna företaget ut ur Svea Rikes gränser och tillbaka dit de hör hemma. Planen hade även vapenslag för att kunna verka om det skulle behövas, till skillnad från idag då planen saknar beväpning mot fienden, förutom den inbyggda automatkanonen.

Hursomhelst så var det intressant att åka runt i denna flygstad, fd flygflottilj och se de två korslagda banorna, samt alla byggnader och hangarer runt i kring.

Idag används området för civil verksamhet och en mängd olika företag huserar på området.

Hemsön var som sagt mitt huvudmål och det var med stor spänning som jag tog färjan över till den tidigare förbjudna ön för utlänningar. Endast de som bodde på ön hade tillträde och hade viss aning om vad som fanns baserat på ön. Men de flesta visste egentligen inte alls vilken gigantisk anläggning som var nedsprängd i berget!

Anläggningen bestod av 500 militärer med diverse olika uppgifter att utföra. Allt från matlagning väl skyddat med 50 meter massivt berg ovanför, till eldledning mot fientliga föremål ute till havs främst.

Vidare fanns i berget ett mycket väl skyddat mobiliseringsförråd som först i år öppnats upp för allmänheten igen. Här fanns hylla efter hylla med oöppnade kartonger med kläder och annan materiel som den inryckande soldaten skulle få ut vid mobilisering.

På berget fanns 6 st 15,2 cm eldrör för denna typ av uppdrag i försvars syfte, samt ett antal 40 mm Boforstillverkade luftvärnspjäser för områdesförsvaret.

Att just Hemsön var en strategiskt viktig plats berodde främst på djuphamnen i Härnösand, som är en av Sveriges djupaste och som därmed kan ta även de största fartygen. Dessutom fanns viktiga älvutlopp och industrier i regionen som var av strategiskt viktigt nationellt värde att skydda i just dessa trakter kring Höga Kusten.

När väl det mycket väl investerade besöket var över på eftermiddagen på denna trevliga plats så fortsatte färden några mil norrut för att beskåda den mycket vackra Höga Kusten bron, samt som tidigare nämnts äta en god och välsmakande pizza i Kramfors.

På hemvägen gick färden förbi ett antal fd krigsflygfält, Riksbankens tidigare hemliga bergrum, samt ett antal spännande objekt i den så kallade zonen. Men det får jag skriva mer om vid annat tillfälle, när sekretess och hemligstämpeln släppts på dessa objekt. Om si sådär 50-150 år vill säga 😉

Fortsätt drömma sött nu mina vänner!
/ Christer