Läser idag att Nederländerna och Australien skall skicka soldater till konflikten i Ukraina.

Detta bekymrar mig mycket.

Soldaterna från dessa länder skickas till konflikten i NATOs regi, men det som är lite annorlunda denna gång mot när olika länder sänder soldater för fredsbevarande uppdrag är motståndet.

I Irak,Balkan och inte minst Afghanistan så hade NATO ett stort övertag både underrättelse mässigt och teknologiskt.

Denna gång möter de ett motstånd som på pappret skall föreställa rebeller eller junta eller gerillakrigare. Kalla det vad ni vill, men verkligheten är den att det är bland de främsta och mest välutbildade soldaterna eller rådgivarna som Ryssland har. Garanterat!

Så om dessa pojkar som sänds dit i tron att de skall möta ett gäng terrorister med AK47.or i näven som skriker Alah Akhbar och skjuter lite på måfå så tror jag deras öde blir dystert.

Att NATO hittills förlorat ett stort stort antal drönarplan som sänds in över området för att rekognoscera genom störning av ryska förband visar att kunskap och resurser finns hos motståndet.

Inte minst har väl rapporterna om alla nedskjutna helikoptrar, stridsflyg, transportplan och olyckligtvis även passagerarplan visat detta.

Filmer på youtube visar hur “rebellerna” stormar och intar det de bestämmer sig för oavsett ukrainskt militärt motstånd.

Därför gör jag analysen att världen håller på att gå in i en allt kallare epok med stormsteg igen.

EU, USA och dess ministrar försöker med ekonomiska resurser strypa Putins polares makt och penningflöden, vilket säkert retar oligarkerna något nödjävligt. Vilket i sin tur retar Putin som dagligen visar vad hans ståndpunkt för omvärlden är och han skiter högaktningsfullt i vad vi i väst och övriga världen tycker om rysk politik.

Han är stolt över Ryssland och vill åter visa att Ryssland är att räkna med och därför höjs temperaturen i denna konflikt för var dag som går.

Och de ryska elitförband typ Spetsnaz är inte helt obildade i krigföring. Varken konventionell eller okventionell sådan.

Så inom kort läser vi om NATO soldater som hamnat i strid med ryska “rebeller” eller pro ryska separatister eller vad som och lidit förluster.

Att NATO så sent som igår torsdag beslutade sig för att inrätta ett högkvarter i Polen för nordligt och östligt kommando i dess allians kommer ge svar på tal. Vilket det även gjorde.

Läste i morse att Ryssland med sin enklav Kaliningrad vid Östersjön kommer att svara på varenda fientligt angrepp om de känner sig kränkta eller hotade.

Och nu sitter jag här och studerar Europakartan och inser att det är ungefär lika långt fågelvägen hemifrån till Köpenhamn som till Kaliningrad.

Alltså ett helt annat perspektiv och närhet än när de förtäckta knarkbaronerna USA och NATO krigar i Afghanistan mot andra knarkbaroner om Opiumkontrollen i världen.

Det blir lite svårare att bara skita i läget och inte bry sig som tidigare.

Ha en fortsatt underbar sommar!

Christer