Vila i frid Nils Horner!

En sann hjälte och mycket modig journalist som ständigt for runt i världens alla konflikter och rapporterade direkt in i våra hjärtan om lidelse och förödelse. Nils har alltid varit en av de främsta svenska journalister ute i världen och alltid har det varit ett nöje att lyssna till hans röst.

Tillsammans med den mycket modiga Anna Politkovskaja från Ryssland som jobbade på tidningen Novaja Gazeta och som också reste runt i länder med avsaknad av civilt rättssamhälle och säkerhet, så var dessa bägge riktiga förebilder och hjältar.

Rapporter från Afghanistan, Ukraina, Tjetjenien, Irak och en massa andra länder i världen där få andra gav sig in för att rapportera och göra intervjuer med vanliga människor, så tvekade aldrig varken Nils eller heller Anna att göra just detta.

Sådana människor förtjänar alltid att vara hjältar och leva länge och lyckliga i rättvisans värld. Men som vi alla vet så är inte världen rättvis!

Istället är det just dessa typer av människor som slutar sina liv i förtid med ett skott i huvudet. Antingen framifrån som i Annas fall, ensam i en hiss med sin utrotare eller skjuten i bakhuvudet av Hin Håles utsände fegisar, som i Nils fall idag.

Det är aldrig rättvist och det gör alltid lika ont i mitt hjärta när jag läser om människor som dessa och de öden de slutligen går tillmötes.

Men jag är själv en sann optimist och hoppas att det alltid dyker upp nya modiga människor som gör det där lilla extra för oss andra för att rapportera sanning och endast sanningen. Inte vinklad från en av parterna, oftast då den vinnande parten och där förloraren eller den med mindre makt ej får komma till tals alls.

I kväll fortsätter vi att lyssna till rapporteringen från Afghanistan och hoppas att de skyldiga ställs till svar för sina fega handlingar och därefter får sina straff.

/ Christer