Eftersom Ryssland och Putin beslutat att skydda sina medborgare och sitt lands intressen i regionen kring Krim i Ukraina och östra delarna av landet med påtagligare medel än politik, så har det givit konsekvenser runtom i världen.

Även om Putin säger att det endast är “lokala självförsvarsgrupper” som stulit uniformer, fordon och vapen och gått samman och tagit över byggnader och militärbaser på Krim, så har övriga världen svårt att riktigt lita på denne mannens ord.

Hur som helst så är situationen inte direkt lugn och stabil om man uttrycker sig diplomatiskt. Kan hända att läget rent utav är spänt och instabilt där minsta lilla fel från någon av parterna kan starta ett händelseförlopp som får ödesdigra konsekvenser, typ skotten i Sarajevo som alla minns var starten på första världskriget.

Nato har bestämt sig för att utöka flygpatrulleringen i sina medlemsländer i Baltikum från nuvarande 4 F-16 plan till 10 st. Vidare sänder de via Bosporen in krigsfartyg till Svarta havet för att visa sin närvaro.

Sverige är inte sämre!! Hurra!!

Försvarsmakten skickar två JAS-39 Gripen till Gotland för att visa att vi också har ett starkt försvar!!! ( obs ironi ). Planen är naturligtvis inte beväpnade med annat än den inbyggda automatkanonen. Robotar och annan beväpning saknas som vanligt. Men vi har två plan på ön i alla fall……

Vidare finns ju faktiskt 14 stridsvagnar parkerade i något plåtskjul på ön också. Dock utan beväpning, besättning och underhåll och troligtvis även sönderrostade. Men det vet ju inte fienden om, hahahaha!

Media har i dagarna rapporterat att den som behärskar och intar Gotland först har ett strategiskt övertag över hela Östersjön och dess kringliggande länder, så det var ju skönt att vi hann först att visa med krafttag vilken stark krigsmakt vi är och hur snabbt vi uppfattar omvärldsförändringar?! 😉

Numera behöver jag inte längre följa utvecklingen som sker några tiotals mil österöver, utan kan i lugn och ro fortsätta leva som vanligt och sova gott om nätterna.

Vi har spänt musklerna och visat omvärlden vem som bestämmer och härskar över Gotland.

Ha en fortsatt underbar vecka 😉

/ Christer