Stockholmsbörsen OMX har den senaste tiden rasat med över 10% sedan högsta notering i år. Börserna runtom i världen faller likaså.
Bolagskonkurserna är rekordmånga och ökar varje månad.
Stödpengarna som skjutits till för att rädda våra sydligare EU-länder är slut och kravaller blossar upp allt oftare, som ordningsmakten knappt kan kontrollera.
Det avslöjas att NSA sedan länge avlyssnat oss medborgare i tal och skrift och beteenden på nätet.

Ja, det ser ut att bli en helt normal sommar!

Kurvan vände typ 1988. Då nåddes peaken i fosterlandet Sverige och sedan dess har kurvan vänt utför och verkar fortsätta att göra det.

Det allt tuffare samhället gör livet besvärligt för många av våra medborgare, gamla som unga, friska som sjuka.

Infrastrukturen med vägnät och inte minst järnvägsnät skulle behöva få sig en upprustning för att modernisera vårt samhälle. Men spåren som lades av rallarna i slutet på -1800-talet var visst optimala redan då och mjölktågen från typ 1950 -talet likaså. Vi fortsätter att använda oss utav denna infrastruktur och hamna bland de sista länderna i den moderna världen att införskaffa höghastighetståg mm.

Det saknas pengar heter det som vanligt. Utan tvekan så är det säkert så.
Men, problemet är ju att det saknas pengar för precis allting i samhället. Vi har inte pengar till välfärd, skola, ålderdom, krigsmakt mm.
Någon äter upp våra pengar tydligen!

Kravaller blossar upp i snart vartenda civiliserat land och med spänning följer man nyhetsrapporteringarna. Ja, i alla fall de från civiliserade länder, för oron i mindre civiliserade länder bryr sig ändå ingen om.

Ofta tänker jag på vad som skall ske när statsmakterna och rättsväsendet inte riktigt får kontroll över upploppen med lagliga medel och ord.
Nästa dag läser jag att kravaller pågår utanför Stockholm, där bilar bränns och ungdomar kastar sten mot statsapparaten, typ brandmän, ambulanspersonal och polisen naturligtvis.
Med oro i magen följdes denna utveckling genom media i några dagar och tanken slog mig. Vad händer om polisen inte får kontroll över situationen? Hur stoppas detta uppror om de lagliga medlen inte längre räcker till?
Ådalen på -30-talet? Militär sattes in för att stoppa en demonstration och skott avlossades och blodbad skapades.
Ja, nu slapp jag bekymra mig vidare, då allt lugnade sig för tillfället igen och huvudet åkte på nytt ned i sanden.

Världsmarknaden har en brant uppförsbacke framför sig visar alla tecken.
Det kommer att påverka dig och mig och alla andra också för den delen oavsett om vi önskar det eller ej.
Arbetslösheten kommer öka. Bostadspriserna som hittills levt ett utomjordiskt liv och ständigt skenat mot nya fantasisummor i våra större städer kommer att falla till slut. Då sitter naturligtvis någon eller rätt många med Svarte Petter i handen och hamnar på obestånd med banker och låneinstitut.

Och det är just banker och låneinstitut som är våra värsta fiender!
De är det fulländade kapitalistiska samhällets överlevare.
I kristider pumpar vi, du och jag, genom staten in pengar i deras bolag för deras överlevnads skull. I vinsttider profiterar de sig på dig och mig på alla sätt de någonsin kan komma på. Genom lån till bil, villa, plasma TV, nytt kök, semesterresa på avbetalning, pensionspremier osv osv.
Självklart för att göra de rika ännu rikare och hålla oss fattiga fortsatt fattiga.

Naturligtvis skall även vi känna oss rika, fast genom lånta vingar. Utåt sett skall vi ha viss elegans, men i verkligheten är vi ekonomiska slavar utan möjlighet till fritt agerande och finansiell frihet.

Tanken går till Snowden, den amerikanske man som nyligen avslöjade det vi konspiratoriska länge vetat. Nämligen att NSA ( National Security Agency ), en av USA.s många hemliga underrättelse organisationer, spionerar på alla dina och mina samtal, skrivna ord och surfmönster som vi dagligen gör i den digitala världen.
Kanske blev någon förskräckt och tycker att det inte är rätt. Dumma USA.
Eller så tycker de precis likadant som 2008 när FRA ( våran spionorganisation på Lovön ) fick enligt lagen rätt att spionera på all data/teletrafik som passerar vårt land, nämligen enligt den korkade devisen “jag har inget att dölja, så det gör inget”.
Ett av de minst begåvade uttrycken jag vet.
Det är klart att de flesta utav oss inte har något att dölja, men för den sakens skull önskar jag inte att någon annan analyserar mig in i minsta detalj och kartlägger mig varje dag. Lite mer personlig integritet än det vore faktiskt trevligt.
En möjlighet att vara anonym någon gång.

Men, idag är det en utopi. Vi har lärt oss att leva i den världen som ständigt lämnar spår efter sig och inte minst låter sig dokumenteras för framtida olika ändamål.
Låt oss i alla fall hoppas att den dokumentationen inte kommer att vända sig mot en själv i någon brottslig utredning. Eller ännu hemskare tanke. En påstådd brottslig utredning utan bevisbörda!
Sådant händer dagligen runt oss i andra länder så varför skulle det inte kunna hända här? Det är snarare mer troligt att det kommer dyka upp fall även här framöver.

Nu tänker många utav er direkt på mord och andra grova våldsbrott och sitter nästan och tror att jag är för detta. Men det är naturligtvis inte det som oroar mig mest. Det är annan typ av påstådd brottslighet som gör livet surt för många i andra länder.
Exempelvis samhällskritiker i bloggsfären.
Inte alla makthavare gillar att skumma affärer synas under ytan och framställs i ljuset. Inte heller personer som starkt kritiserar sitt egna lands styre är favoriter.

Att bara för en sådan sak hamna bakom lås och bom och med falska påstådda anklagelser om diverse samhällsstörande aktiviteter eller påhittade ekonomiska skattebrott som är svåra att motbevisa, vore rätt odemokratiskt. Men inte osannolikt i dagens samhälle.

Vad är det då NSA och USA är så rädda för med Snowden och det han avslöjat, att hela världens nyhetsbyråer rapporterar om detta?
Naturligtvis är det inte “läckan” om att USA övervakar allt och alla, för det vet de flesta redan sedan tidigare.
Utan det är ju förstås oron över vilken mer och ännu känsligare information han kan ha kommit över och eventuellt läcka ut.
Allt från hemliga samarbeten med korrupta länder, företag. Verkliga sanningar om inblandning i krig och dess syften som vi normala medborgare inte skall veta om.
Det är denna oro som sprider sig kring Vita huset just nu. I denna världsturbulens som vi lever i är det sista världspolisen och diktaturen USA vill, att vi skall bli informerade om ytterligare något lik ur garderoben som riktar fokus mot landet istället för från landet.

Idag talas det väldigt sällan om hjältar.
Förr i tiden var hjältar män som gjorde heroiska insatser och räddade prinsessor och stred för de svaga.
I min värld är både Snowden och Assange två hjältar. De offrar sina egna fria liv för den goda sakens skull. Sina egna livsöden begränsas för att den stora massan skall upplysas. Det är heroiskt!

Nu är kaffet slut i koppen och jag känner inte för att skriva mer i ämnet just för stunden. Istället skall jag ut i cybervärlden och googla runt lite med Google Earth och finna platser som skall besökas i sommar på den planerade motorcykelsemestern.
Polen blir då resmål i en veckas tid.
Exakt vart i Polen får tyvärr inte ni andra veta ännu som följer mig på bloggen. Det är bara FRA, SÄPO, NSA, FBI, GRU, MOSSAD och diverse andra intressenter som kommer kunna ta del utav den digitala medians avtryck jag kommer att lämna via Google, Microsoft, Apple, Telia.
Förhoppningsvis finns representanter för några av dessa organisationer också i Polen i sommar och slumpen visar sig att vi ses på samma platser och bor på samma hotell! Vi ses i lobbyn 😉

Kram på er alla!

/ Christer