Läser i medierna idag att Team Sportia lider av kapitalbrist! Rekonstruktion av kedjan behövs för att undvika konkurs. Den tuffa konkurrensen skylls det på och minskad konsumtion. Naturligtvis är det sant. Både konkurrenter och avsaknad av penningstinna svennar börjar ställa till det för oss.

Elektronikkedjor kämpar på för att överleva, vissa gjorde det inte ( Expert ) och vi får de vem som står på tur att kasta in handduken och kasta ut de anställda i arbetslöshet?!
Tyska Media Markt har enligt uppgifter från bland annat DI ( Dagens Industri ) hittills blött ca 500 miljoner i sin satsning bara här i Sverige.

Jag kan dock inte sia om någonting i denna värld…… heller… 🙂

Det är inte alltid som man tror sig att det skall vara!

Vem trodde att ett litet bilbolag från Holland som sålde ca 25 st bilar om året och till förlust dessutom, helt plötsligt kunde dyka upp och slutligen köpa det 3000 gånger större bolaget i producerad volym mätt. SAAB Automobil.!
Inte många trodde att det skulle gå att genomföra en sådan affär. Utan egna pengar och med ett eget blödande företag som backup!

Men, det är inte alltid som man tror.

Det gick! Glädjen blev enorm och nya modeller ritades så pennorna glödde och planer smiddes för framtiden. Arbetarna jublade och SAAB älskarna likaså, även mig inkluderat. ( Fortfarande en av de absolut bästa bilar som finns!!! )

Cashflow blev tungt rätt omgående och huvudägaren Victor Muller flög kors och tvärs över jorden för att hämta in mer stålar till bygget av nya 9-5.an. Ena dagen var det Ryssland, nästa USA, direkt vidare till Kina. Så höll det på och visst ramlade det in några hundra miljoner här och där, men…..

Det blir inte alltid som man tror ändå….

Pengar blev politik. Några ägare och tidigare ägare satte sig på tvären och helt plötsligt blev krisen en riktig kris där maskineriet tar stopp.
GM vägrade släppa på ritningar och andra rättigheter som de ansågs äga och som inte ingick i affären.
Svenska staten började snacka om maffiakontakter med en av de tilltänkta finansiärerna. ( Precis som om inte The Big Businessworld inte styrs utav maffian redan!? Men det kanske var fel sorts maffia? )
Det blev skit av allt och slutligen spikades dörren igen för gott.
3000 personer blev av med sina jobb och ett av de mer hjärndöda förslagen till nya jobb i Trollhättan kläcktes utav någon av de smarta politikerna, en kvinna, som tyckte att de skulle bygga vindkraftverk istället i fabriken!

Det tycker jag med! Eller en gigantisk myrstack. Eller teskedsgummor. Eller femhundraartonmiljoner första majblommor i rött och gult till demonstrationståget.

Det blir nog aldrig som man tror med någonting….. Tror jag styrelseledningen tycker idag på fd SAAB Automobil.

Plötsligt en dag, typ över ett år efter konkursen, så förvandlas dagen till mardröm på bara ett par ögonblick.
Polisen tillsammans med Skattemyndigheter kallar in tre av de ledande från den förra styrelsen på förhör och delger dem misstanke för brott. Allvarliga sådana förstås. De hålls kvar över natten och berövas rätten till frihet. Självklart!

Brottet de alla påstås begått är försvårande av bokföring och medel.
Huvudmannen i fråga den förra huvudägaren har fått felaktiga utbetalda ersättningar eller arvoden från sitt företag. Japp! Här har myndigheten beslutat att det föreligger brott och alla är givetvis dömda direkt via media och övrig rapportering. Så fungerar demokrati! Du anhålls, läcks ut till media, media dömer och rättegången som eventuellt kommer om ett år eller så är så långt borta ändå att alla glömt hur verkligheten var. Det man minns var hur de greps och påstods vara skyldiga, alltså dömda direkt! Sedan om åklagaren och domstolen med dess jury kommer fram till något helt annat är en annan sak som vi inte orkar läsa om.
Nu kommer nästa poäng. Staten lägger sig i igen och genast kräver en timeout för den tidigare SAAB patrioten som numera är ( var ) styrelseordförande i Vattenfall.
Jaha. Där dömdes han även av staten omgående och blev av med sitt jobb!
Grattis! Demokrati i dess bästa skepnad?!

När jag var liten, eller mindre åtminstone. Fick jag i skolan lära mig i Samhällskunskapen, tror jag det var, att du är född fri och förblir fri tills motsatsen är bevisad.

Men det är inte alltid som man lär sig….

Idag är du skyldig tills motsatsen är bevisad. Oavsett brott eller gärning så döms du av media och omgivning omgående och därefter spelar resten inte någon större roll. Har du med Myndigheter att göra är du riktigt riktigt liten.
Bara namnet Myndighet ger dig mindervärdeskomplex och ett stort underläge!

Nu hoppas jag innerligt att följande sker inom kort.

Att hjulen på något sätt börjar att snurra i världsekonomin, så att stimulans skapas och kreativitet förespråkas. Naturligtvis för att företagen skall våga satsa och ge arbetstillfällen och därmed även få igång oss världsmedborgare med konsumtionstankar igen.

Att den förra ledningen på SAAB Automobil rentvås och går fria från anklagelserna de misstänks för. Dels för att jag personligen har svårt att se dem som bovar! Då är ALLA företag kriminella och organiserade av maffia och låt mig slippa få den bekräftelsen ikväll.

Att höstens stora ryska samövning med Vitryssland Zapad-13, möts upp av den nyligen iscensatta motövningen som nordiska och baltiska länder tillsammans med NATO ställer upp på spelplan, blir en maktdemonstration som avskräcker till fler provokationer framöver.

Att det blir en riktigt bra motorcykelsommar med fina underbara soliga dagar med massor av mil och bus på grus!

Ha en underbar helg 🙂

/ Christer