Verkligheten ter sig bra mycket brutalare än man kan förvänta sig ibland.

Knappt hade jag skrivit mitt förra inlägg här på bloggen och upplyst om brister i försvaret, innan verkligheten fick mig att spilla kaffe på kläderna och därefter apatiskt inte ta mig ork för någonting. Att brister fanns visste vi alla, men verkligheten visade upp en sanning som säkert 95% av oss svenskar inte ville tro.

Naturligtvis pratar jag om den berömda ryska “påsken” och den provokation de utförde mot vårt land.
Det hela började på långfredagsnatten. Två ryska “Flanker” Strategiska bombflygplan steg upp i luften strax utanför St. Petersburg tillsammans med eskort utav 4 st SU-27 stridsplan som skydd.
Redan här borde luftradaroperatörerna i Bålsta eller Hästveda ha ryckt till i sin halvsömn och blivit vakna!

De sex planen flyger rakt västlig kurs längs finska viken rakt mot Stockholm. Hittills inget konstigt mer än tidpunkt och antal plan, samt plantyp.
Här borde vår incidentberedskap som har en uppgift att göra och den är alltid skarp. Den SKALL skyldigt avvisa och värna om Sveriges suveränitet i alla lägen året om.
Någon som såg detta långt nere i sina atombombssäkra bergrum på stora monitorer som når från tak till golv, SKULLE naturligtvis ha vidtagit åtgärder och förberett en eventuell avvisning av det fientliga flygföretaget som närmade sig Stockholm i snabb hastighet.
Troligtvis reagerade ( hoppas jag innerligt ) denne operatör och gjorde det han kunde, vilket var i princip ingenting.

På det stället när planen borde vikt av söderut i Östersjön fortsatte de ytterligare en bit mot Stockholm.
I en värld som jag hoppats vi levde i, skulle det vid detta läge ha dykt upp minst två JAS-plan i rakt östlig riktning för att möta upp innan landsgränsen passerats.
Inte ett jävla skit hade vi att tillgå!

Tydligen försökte radaroperatören via radio påpeka för de 6 fientliga planen att de närmade sig svenskt territorium och att de måste byta kurs.
Strax därefter skedde även så, men då var de inte långt ifrån vårt lands gräns.

Nu fortsatte planen söderöver och allt kanske kändes fridfullt igen. Operatörerna som var utan hjälp att tillgå fortsatte naturligtvis att följa planen på sina skärmar i tron att de skall vika av österut igen senare för att landa i Kaliningrad.

Men här spilldes nog nästa kopp kaffe på skrivbordet när planen gör en sväng västerut igen strax kring Gotska Sandön! Nu med riktning rakt mot Sveriges andra livsnerv.

En helt solklar provokation från ryssen om att vi dominerar och äger Östersjön.

Inte heller denna gång möts de upp av flyg, trots att vi nu börjar prata om ett flyguppdrag som kunnat följas på radar i säkert över en timme.

Planen gör en u-sväng och går tillbaka norrut och viker sedan in mot finska viken igen och hemåt mot basen utanför St.Petersburg. Mission Completed!

Övningen fulländad. De underrättelseuppgifter som de säkert hade redan innan om att Sverige saknar 24/7 kapacitet för sin incidentberedskap bekräftades.
Inget motstånd mötte upp för att avvisa. Ingenting hände.
De bägge målen bekämpades och släcktes utan att ett enda plan lyfte. ( Lyckligtvis var just detta bara en markering mot målen )

En liten extra notis:
Enligt vissa källor på bloggar i ämnet fanns ytterligare ett plan med i detta uppdrag som hade i uppgift att störa ut svensk radar.
Rent militärt tror jag absolut på den teorin, då man i möjligaste mån använder sig utav störsignaler för att göra fienden blind inför ett anfall.

Nu till det roliga.

För en gångs skull börjar våra svenska dagstidningar att rapportera om detta. HURRA!! Nu gick det tydligen inte att mörka för folket längre!
SVD börjar, Aftonbladet och Expressen blir tvingade att hänga på och sedan börjar journalister till slut att jaga Försvarsminister mfl.
Carl Bildt blir intervjuad och slår ifrån sig. Säger att det inte är något att bry sig om och bla bla som vanligt. ( Om inte denna provokation är något vi skall bry oss om så finns inget alls. Då är det välkommet att starta krig på riktigt, först då kanske vi vaknar )

Försvarsministern säger att det är förjävligt! Hurra! Men, vad var förjävligt? Jo, att media informerade oss skattebetalande medborgare om det katastrofala läget!
Varför skulle vi få veta vad vi inte får för 45 miljarder kronor om året till försvaret?

Ur Karins ( Försvarsministern ) perspektiv måste någon läcka information till media i försvaret och det är det som är det stora problemet. Inte om vi har ett försvar som fungerar eller inte.
Det kan ju knappast vara så att det måste hemlighållas för….. Ryssland. Det var ju trots allt de som utförde attacken/provokationen. De vet allt och skrattar sig till sömns.
Nato då? Det är inget att hålla hemligt för dem heller. De sände trots allt upp egen incidentberedskap med två danska F-16 plan som förföljde de ryska planen. Så även de vet och gråter sig nog till sömns.

Alltså är det vi, du och jag som inte borde fått veta denna fatala katastrof. Om vi inte heller denna gång hade fått veta vad som skett, så hade ju tokdårarna till ledare kunnat fortsätta indoktrinera oss med sina fabler om att vi har ett starkt försvar här och nu. Modernt och lättillgängligt. Hmmmm.

Slutsats.
För 45 miljarder kronor har vi idag ett försvar som fungerar mellan 900-1700 på vardagar. Om inte piloter skall Vabba eller har jobbat för mycket övertid.
Eller om inte plan och övriga fordon står parkerade för att de saknar reservdelar då det nya datasystemet PRIO inte heller funkar som det skall.

Kustartilleri finns inte idag. Inte heller Artilleri och Luftvärn.
Ett gäng soldater inom Infanteri med lite stridsfordon 90, någon Leopard pansarvagn och sedan ett Hemvärn.
JAS-plan utan robotbeväpning i normala fall. Endast utrustade med kulspruta precis som på Biggles tid 1890-talet.

Anledningen till att det tog så lång tid för mig att blogga om detta är naturligtvis att chocken ännu inte släppt! Jag har ännu inte infunnit mig i den nya världen och Sverige som uppstod under påsken 2013.

Avslutning.
Kritiken börjar ramla in från omvärlden. Både från Polen och Baltländerna höjs politiska röster mot det svenska fiaskot.
Vi har blivit ertappade med byxorna nere och kommer troligtvis fortsätta springa så framöver också.
Ingen politiker inom M törs såhär inför nästa års val börja röra om i försvarsdebatten. De har ju redan en vinnande strategi som inte skall ändras på. Avveckla det mesta ( redan gjort ) och nästa steg HK och MUST ( uppsägningar på gång )
Att backa nu och höja anslagen för Försvaret är otänkbart och alltså är vi fria att våldtas i princip dygnet runt framöver också. Helt okej enligt dem av oss folkvalda.

SOV GOTT!

/ Christer