Incidentberedskapen har fått agera en sväng igen. Eller, ja, det gör de rätt ofta utan vår vetskap. Lika så bra det kanske. Ser vi inget hot så finns inget hot 😉

Denna gång var det NATO som testade sin incidentberedskap kring Östersjön. Det bidrog även till att vårt flygvapen fick rycka ut för att kolla in vad som skedde. Likaså blev det för finnarna.

http://youtu.be/GcSqjEkoPN0

Här blir det dock svårare att sia om vi i Sverige och Finland redan visste om denna övning som NATO hade genom det hemliga inofficiella NATO-samarbetet som pågått i smyg i decennier, eller om våra länder testades på riktigt?!
Hur som helst så är det lite kul att se tyska F4 plan, finska F18 och svenska JAS 39 Gripen kring samma “fiende”.

Det som är mest spännande att titta på är inte planen i sig utan hur de är utrustade mot den eventuella inkräktaren/fienden.
Finnarna är beväpnade med avancerade jaktrobotar för att kunna ta striden vid behov.
Vi neutrala svennar kan naturligtvis inte vara utrustade med vapen för att mota en fiende. Det skulle ju kunna anses vara provocerande! Alltså flyger vi utan jaktrobotar, troligtvis även utan ammunition till automatkanonen.

Kanske kan våra jaktpiloter vara utbildade som Kamikazepiloter och försöka ramma fienden och köra på den för att stoppa den.
Eller också är vårt lands långa frånvaro från krig och krigskonflikter orsaken till vår naivitet?! Till och med en eventuell fiende som kränker vårt luftrum och inte identifierar sig tror vi gott om! Ingen kan ju tänkas ha ont uppsåt mot oss i fredliga Sverige!

Jag vill gärna tro och hoppas att detta var en av NATO ledd övning som på förhand var uppgjord och därför “glömde/hann” vi inte utrusta våra krigsplan med beväpning för att kunna jaga bort en fiende.
I en perfekt värld skulle naturligtvis alla våra plan som befinner sig i status för incidentberedskap vara utrustade för krig, precis som piloterna som är redo att rycka ut. Med pistolen kring byxbenet, sittandes klara i planen på taxibanan, redo att bara trycka på startknappen och taxa ut och tända efterbrännkammaren och ta striden.

Men verkligheten 2013 då vår ÖB fortfarande är sjukskriven ( utbränd officiellt ), ter sig nog helt annan.
Kanske ser den ut som följande hypotes?

Ledande politiker som statsministern tillsammans med försvarsministern bestämmer när ÖB tar avsked. Han är obekväm för dem. Går inte deras ärenden.
Beväpningen, eller rättare sagt obeväpningen på planen hänger samman med bristen på pengar inom försvaret. Det har sparats in på robotar och piloterna är glada att de åtminstone fick lite bränsle för uppdraget samtidigt som de är ledsna för att Armén troligtvis läggs ned helt och hållet efter denna kostsamma uppvisning för fienden.
Aftonbladet och Expressen fortsätter att skriva om den goda försvarsförmågan i vårt avlånga land. Sällan har ett folk stått starkare mot en inkräktare som detta år. Med en Haubits placerad i Boden avskräcker vi och skyddar hela norra Sverige.
Till havs smyger vi omkring med de senaste “smygarkorvetterna” som också saknar beväpning. Men det vet ju inte vi medborgare, bara troligtvis vartenda annat lands underrättelsefolk. Fienden hittar väl inte båtarna tänker tankesmedjan i riksdagshuset.
Luftvärnet ja…… Ja det är numera bara plomberade värn av luft. Men säg inget om det heller i media. Vi har ju kvar LV6 i Halmstad. Där de tittar på svartvita filmer från förr då det fanns både Bloodhound, Robot 15 och Robot 70 att använda sig utav.
Slutligen sänder vi Melodifestivalen på alla kanaler dygnet runt till svenska folket. Vi visar dem det vi vill att de skall se precis som det är i ett land som styrs av…….

Ha nu en underbar kväll! 🙂
/ Christer

För er som vill se och läsa lite mer om incidenten så följer här två länkar.

Observationsplatsen:

http://oplatsen.wordpress.com/2013/03/10/nya-bilder-pa-den-svenska-incidentberedskapen/

Wisemans Wisdoms:
http://wisemanswisdoms.blogspot.se/2013/03/en-liten-film-om-incidentberedskap.html