Sitter nu och läser att bolaget Morphic Technologies kommer att bildas om från energibolag till fastighetsbolag framöver och samtidigt byta namn till Amasten Bostäder.

Det finns väl knappast en enda ekonomiskt intresserad byfåne från Karlskoga som inte ägt aktier i det dåtida framtidsbolaget Morphic Technologies?!

Bolaget som hade hela världen under sina vingar och spåddes en sagolik framtid där de skulle härska inom framtida tekniker. Många var vi som satsade stora kapital i detta bolag. Både surt förvärvat kapital och även dyrt belånat sådant, för att bli rika som troll tillsammans med bolagets företagsledning. Som för övrigt lovade stort och brett.

Framtiden såg ljus ut och vindkraft och bränsleceller låg för tiden, tillsammans med en unik teknik för att höghastighetsklyva metall, istället för att såga dito.

Oj! Vi var förblindade alla i byn och trodde naturligtvis på de skarpa hjärnorna som tidigare jobbat på det fantastiska Bofors och numera satsade på egna idéer.

Ett tag såg det ljust ut. Börsvärdet var på ett par miljarder och bolaget var till och med noterat på A-listan på Stockholmsbörsen. VD uttalade sig och sa att inom ett par år skulle bolaget vara värderat till ca 12 miljarder och inget kunde stoppa dem.

Men, som så många gånger tidigare så blev det inte riktigt så. Någonting gick snett och den elaka marknaden begrep inte sitt eget bästa och aktiekursen föll som en sten.

Som sig brukligt är, så höll vi oss småsparare kvar i båten och sjönk allt djupare. Proffsen hade förstås lämnat skutan sedan länge när de räknat igenom balans och rapporträkenskaperna, medan vi andra levde på hoppet och tänkte att nu kan jag inte hoppa av när jag förlorat så mycket pengar. Det måste vända snart så jag inte förlorar ännu mera!!

Då blir det som alltid. Hin Håle står och ler! Den kanske endast 40% förlusten är snabbt en förlust på 99,7% och dina surt förvärvade pengar är ett minne blott.

Bolagets styrelse hann säkert förkovra sig en del på oss småsparare innan de blev utvisade och ersatta av nytt blod.

Det nya blodet sade sig rensa bort olönsamma delar av bolaget som exempelvis vindkraft som endast blödde pengar och istället fortsätta projekten med bränsleceller.

Men inte heller det verkar funka något vidare i dagens ekonomiska omvärld och då är det fastigheter som kanske kan göra någon lycklig?
Men troligtvis är vi inte många byfånar kvar i båten idag som fortfarande tror oss bli rika på detta bolags idéer?

Många har gett upp helt och andra hittat andra framtida rikedomar någon annanstans.

Själv är jag numera rätt övertygad om att mina rikedomar fås genom att köra motorcykel i över 300 km/h på bana och balansera på den millimetersmala gräns som skiljer framgång från katastrof!

Lev väl!

/ Christer