Har många gånger besökt detta bergrum och tänkte att det börjar bli dags att delge några bilder därifrån.

Som liten pojke sprang jag nästan dagligen i trakterna kring denna anläggning och var alltid lika nyfiken på vad som kunde finnas bakom de hemliga väl stängda ståldörrarna.
Redan då, vid 8-9 års ålder hade jag ett extremt intresse för allt som var spännande och förbjudet. Med mina kompisar använde vi våra cyklar och trampade runt i omgivningarna och utforskade allt större arealer för varje år som gick. Sedan blev det moped och året därefter lätt motorcykel. Hur som helst.

Åren gick. Dörren förblev stängd under hela 70-talet. 80-talet kom och det var ännu kallare. Kriget alltså! Det Kalla Kriget. Ubåten S-363 gick på grund utanför Karlskrona på ett militärt skyddsobjekt och hela Sverige höll andan. Sovjetunionen låg med sina beväpnade militära styrkor precis utanför gränsen till svenskt territorium, väntandes på ordern att återta sin ubåt med militära medel. Politik sköttes dygnet runt och Fälldin lyckades förhandla med demokrati.

Om någon undrar varför jag skriver S-363 istället för U-137 som 99% av er är säkra på att den hette, så beror det på att det var en lögn! I verkligheten var benämningen den jag skrivit, enl intervju utav Pjotr Gjusin som var kommendörkapten på ubåten vid händelsen. ( Läst i någon utav alla mina intressanta böcker om Kalla Kriget :- )

JAS 39 Gripen hann med att störta inte bara en gång utan två gånger. Med lycklig utgång vid bägge tillfällena.

Muren föll i Berlin och åren därefter blev SSSR ( CCCP ) ett minne blott. Ett försök gjordes till OSS ( Oberoende Staters Samvälde ) med de nya frigjorde länderna i det föredetta Sovjetunionen. Men gavs snart upp.

90-talet tog slut och det skulle aldrig mer kunna bli ett Kallt Krig igen. Krigsmakten vår avvecklade i princip allt som gick att avveckla. Omorganisationer skedde hela tiden och pengar skulle sparas. Materiel såldes ut, skrotades, skänktes bort och bergrum plomberades i rasande fart.

54 st oljeberg som fanns i landet för att klara egen försörjning i händelse för kris eller krig, tömdes och plomberades. Idag finns 4 st kvar! Eller kanske inte ens det. Har inte senaste uppgifterna. Vet dock att MSB ( Myndigheten för Sammhällsskydd och Beredskap ) dagligen rapporterar att vi är i ett katastrofalt läge vid kris eller krig. Vår beredskap för allt är obefintlig idag!

Så kom då en vacker dag nästan 25 år sedan första upptäckt!
Dörren stod öppen in i det hemliga berget.
30 minuter efter denna upptäckt var jag utrustad med ficklampa, kamera och UE-kläder. Det var som att släppa in ett barn i en godisbutik.

Spänningen var obeskrivlig över vad som hade gömts därinne så länge. Jag förstod att allt var tomt och uttömt vid tillfället, men ändå överraskades jag av det jag såg!

Här följer några få bilder på härligheterna………….

/ Christer