Gjorde ännu en ny upptäckt för inte så länge sedan i skog och terräng.
Med lite tips från lokala källor kring berörda trakter så fann jag på anläggningen.

En liten vandring genom skog och mark, lite rekognocering runtikring, innan själva huvudobjektet hittades. Det är faktiskt första gången jag finner en radaranläggning utav denna modell i skogarna. Anledningen till just det är faktiskt att just denna fortfaranade hemliga antenn är skyddad under jord och tjocka stålportar. Här under ligger anläggningen den största delen av tiden och ruvar, i väntan på att bli aktiverad.

Just syftet med skyddet under jord är att inte vara ständigt exponerad och lätt inmätt av andra makters militära spaningsenheter.

När den väl används, så öppnas luckorna och upp hissas hela härligheten. Sedan startas elektroniken och himmel börjar spanas av i höjd, längd, hastighet, på inkommande hot. Syftet är naturligtvis att spana av fientligt företag, samt att kunna leda egna flygförband.

Om radarn lokaliseras och jaktmålsrobotar låses mot radarn, så sänks den snabbt ned under jord och förseglas med de kraftiga portarna igen. Underbart!

Jag skall spana vidare lite och se om Försvarsmakten har något foto på denna typ av anläggning som man kan visa även på denna sida. Platsen däremot förblir endast känd för bönderna i trakten.

/ Christer