Skönt att sova ut en sväng!

Nästan 11 timmar lång oavbruten sömn är inte varje dag man unnar sig. Borde finnas mer tid för sådant i livet. Men å andra sidan blir summan inte mer än 5,5 timme per natt om man ser till att det inte blev något sovande alls natten innan då jag jobbade med att sitta i beredskap ifall någon av de nästan 40.000 invånarna i byarna Charleswood och Lilla Moskva eventuellt skulle vilja åka ut och köpa folköl på Statoil mitt i natten och sedan bli skjutsade tillbaka till sin lilla sunkiga lya någonstans.

Det är en väldigt hög servicenivå som erbjuds i förhållande till utnyttjande och pris. Helt sagolikt egentligen, otroligt! Inte många företag på denna jord kan erbjuda samma servicegrad år efter år utan att räkna hem förtjänst och i slutändan se vinstsiffror.

Jag tänker inte vidare förklara ekonomiska aspekter och kostnader kontra intäkter, utan bara låta detta vara en av de saker som fortfarande kan förundra mig en morgon när jag vaknar 2012 och hör fåglar kvittra och Dagens Industri på skärmen bredvid fortsätter att skrika ut ekonomisk kris Sydeuropa!

Något annat som rör om min hjärna just denna morgon när jag sitter och njuter av min livsviktiga dryck kaffet så här på morgonen är börsen.

Året började ganska ljust i Sverige, USA och Europa. Visst fanns orosmoln redan då och som kvarleva från krisen 2009, eller hösten 2008 som det egentligen började med kraschade banker i USA bla.

Sedan en månad tillbaka har börserna fallit tillbaka rejält runtom i världen och OMX ( Stockholmsbörsen ) har backat nästan 12% från högsta kursen.

Denna gång är det egentligen inga nya krig som skapat oro. Jo, lite skrämselpropaganda från Iran har naturligtvis funnits en sväng som trissat upp oljepriser, men inget annat som är världspåverkande och som berör hela jordens ekonomier. Nu är det istället verkligheten som kommit ikapp länder runtom och gett dess medborgare en betydligt dystrare världsbild att vakna till varje morgon.

Länder som Grekland, Italien, Portugal och Spanien för att nämna några som länge levt över sina tillgångar, klarar inte längre att göra det. Här har vi stora problem. Alltså även vi i vårt lilla indoktrinerade avlånga land i norr.

Unionen EU och dess valuta Euro som nästan alla länder tillhör idag gör det hela rätt komplicerat. Starkare länder som Tyskland och Frankrike som har bättre styrning på landsekonomin kan inte bara såga loss de ruttnande delarna av samarbetet och driva vidare på egen hand. Nej, de sitter själva med så stor utlåning till greker och spanjacker så de glatt måste sitta kvar i båten och fortsätta ro vidare.

Skulle vilja vara en fluga på väggen när förbundskanslern och presidenten för de två största ekonomierna i Europa träffas och off the record snackar sinsemellan om plattfötterna och siestadyrkarna kring Medelhavskusten. Har svårt att tänka mig att de imponeras alltför mycket såhär i dessa tider när kallare vindar har börjat blåsa från alla håll.

Det är ändock glädjande att se siffror från tysk ekonomi som visar starka resultat. Deras superviktiga tunga industri och fordonstillverkning levererar bra resultat. Där imponeras man verkligen. Trots att de har en av Europas dyraste löneutveckling och starka fackförbund att kämpa emot så har de lyckats generera vinster i bolagen och kan konkurrera mot Asien och andra låglöneländer. Här har vi i Sverige verkligen något att lära utav. Visst vi är inte längre ett land som kämpar med höga löner och dyr arbetskraft, snarare tvärtom. Bra ur nationalekonomiskt perspektiv och kan vara en fördel när våra företag skall kunna vara med och konkurrera. Men här kämpar bolagen med resultat år efter år och varsel efter varsel läggs och kostymerna krymper alltmer. Bolag säljs ut eller går i graven och vi har svårt att vara med på världsmarknaden bland andra stora internationella jättar som vi en gång var.

Är det vår inte helt optimala placering här i norr med långa transporter till marknaden som gör det för dyrt att finnas här? Eller är vi trots låga löner och billig arbetskraft inte tillräckligt effektiva för att produktion skall bli lönsam? Lata helt enkelt. Precis som befolkningen kring Medelhavet! Vi vill inte jobba och det är bekvämare om andra gör det åt oss?! Har vi så länge vant oss vid att ha det så bra och den propagandan vi blivit itutade så länge att det blivit vår verklighet och förblindat oss från den krassa verkligheten?

Tyvärr tror jag mycket att det kan vara så.

Länge har vi klappat oss för bröstet och stolt sträckt på oss och tittat ned på andra för saker vi utförde för 30-40 år sedan med starka bolag i varvsindustri, fordonsindustri, stålindustri osv. Vi har inte vaknat upp och sett att allt detta numera bara finns kvar i historieböckerna och att vi numera närmar oss ett land vars ekonomi till stor del är inriktad på servicesektorn. Vi är inte framstående i att bygga båtar, bilar, tillverka stål, mobiltelefoner osv längre.

Så snart det börjar bli lite instabilt på marknaden och oron sprider sig så faller den svenska kronan som en sten. Ingen törs ha vår förträffliga valuta som medel när det börjar storma, vilket är ett tecken nog på hur analytiker och omvärldsekonomiska proffs betraktar vår valuta och vårt lands finansiella styrka och framtida möjligheter till stabilitet och vinst.

Det jag egentligen skulle komma till och skriva om innan jag snöade in på det jag gjorde var att börsen alltid fascinerat mig. Den lever ett liv på egen hand och styrs mycket mer av flockbeteenden än riktig vetenskap när oro sprider sig. Trots alla datorer och avancerade beräkningsmodeller som beaktar p/e tal, framtida vinstmöjligheter mm, så är det vanliga nervösa börsmäklare som i slutändan svettas och skall fatta rätt beslut för sina arbetsgivare. Fel beslut kan innebära miljardförluster på några timmar och då blir flockbeteendet något som tar överhand hos oss homosapiens. Vi är skapta så. Springer hela flocken så springer man med oavsett om man själv sett faran eller inte.

Slutligen vill jag bara avsluta med att säga att jag själv är en av dem som spekulerar som hobbyspekulant på börsen och har så gjort i snart 15 års tid. Mest för skoj och spänning, men någonstans inom mig finns längtan efter att ha det som yrke någon gång i livet. Ett annorlunda jobb där man själv påverkar sin tillvaro. Frihet. Spänning. Insikt. Många ord som jag saknar idag i min yrkesroll.

Igår vann jag på V86!

Det var skoj.

Hästar är också ett spel som kan bli ett professionellt yrke om man tar sig tid och vågar frigöra sig i sinnet och dessutom välja annan väg att gå. Också något som min hjärna ofta överväger.

Det blev faktiskt alla rätt…….. 🙂

Känns som en bra morgon att vakna upp till trots allt……….

Kram

/ Christer