Inledningsvis måste jag bara ställa mig frågande till hur svenska befolkningen egentligen mår? Kan den stora massan i vårt avlånga land överhuvudtaget vara friskförklarad?
Länge har jag haft funderingar, men igår fick jag ytterligare bekräftelse på att förfallet är fullständigt i skallen på folket.
Av en händelse råkade jag titta till och från på spektaklet Melodifestivalen. En deltävling från Leksand eller något liknande. Skitsamma. Det som slog mig redan när alla låtar spelats, var att någon viss författare Ranelid deltog med den i särklass sämsta låten som någonsin spelats i historien. Min tanke blev direkt. Garanterat går han direkt till final! Alltså inte sista plats som brukligt vore om system fungerade.
Vad skedde då? Jodå, direkt till final gick han!
Naturligtvis förstår jag att han fick många röster på rent jävelskap av det svenska folket då de bara tyckte det var kul att rösta på honom för att han var så jävla dålig. Men, det visar hur vi tänker och samtidigt hur sårbart samhället är vi lever i. Så enkelt kan allt gå käpprätt åt helvete för andra seriösare deltagare som faktiskt skulle kunna representera vårt land utåt sett i Europa.
Slutsats. Var försiktiga med att ge den stora massan makten i frågor, det klarar den inte att hantera.

( Två gånger har folket fått vara med på omröstningar och gå till val i viktiga frågor. Först fick folket tycka till om omläggningen till högertrafik i slutet på -60-talet, sedan i en ännu viktigare fråga, kärnkraftens vara eller inte vara på -80-talet. Folket tyckte klart att vi skulle behålla vänstertrafiken och genast avveckla kärnkraften. Vad hände då? Jo, politikerna tyckte att vi inte fattat rätt beslut och gjorde helt om i bägge frågorna. I och för sig kan man då undra varför de överhuvudtaget lät folket tycka något? )

Demokrati är bra när den fungerar, men minst lika farligt vapen kan det vara i många andra avseenden, visar ovan nämnda exempel. Övriga funderingar låter jag er själva tänka vidare på…….

Men nu till det jag egentligen skulle skriva några rader om.

I Lettland har de i dagarna haft omröstning avseende på det ryska språket i landet. Skall det vara obligatoriskt eller skall man frigöra sig ännu mer från den gamla historien?
I samma stund har även vår egen Försvarsmakt återupptagit planering för eventuella krigsplaneringar. Främst vad gäller ön Gotland, men till viss del även andra militärdistrikt i vårt avlånga land. Det är helt fantastiskt underbart att höra!
Förstå mig rätt! Det som glädjer mig oerhört är inte att vi planerar för krig på något sätt för det har vi absolut noll resurser för att göra, men vi har åtminstone återupptagit en väldigt viktig del av Försvarsmaktens roll igen.
2004 års Försvarsbeslut gjorde att landet efter det inte ens i tanken längre planerade för eventuella krigshandlingar i vår närregion ens på +50 års sikt! ( Det var till att tro gott om människan 😉 )
Nu skall det i alla fall börja planeras för ett försvar på Gotland, som är Östersjöns mest strategiska plats i händelse av ofred. Den som äger Gotland kontrollerar hela Östersjön och dess länder intill, vad avser marin verksamhet främst.
Försvarsmakten disktuerar ett bygge av en ny ledningscentral på ön och införande av insastförband på permanent basis på ön.
Vi har flyg och marin kapacitet kvar på ön redan idag, med avseende på flygfält och hamn för båtar. Men det är i princip det som finns, förutom ett Hemvärn också.

När dessa två ovan nämnda händelser rapporterades, så råkade Ryssland lite fint skicka ut strategiska Backfire TU 22-M över Östersjön! Lite ironiskt sammanträffande att de alltid “råkar” ha militärövningar i samband med viktiga politiska händelser i länder som ligger dem nära, eller som verkar mot deras egna intressen.
Att just Backfire ( Natobenämning ) återigen sedan oktober 2011 flyger över Östersjön kan ses som ytterligare ett uppvaknande av den ryska björnen. Sedan kalla kriget slut har inga resurser funnits för detta uppdrag, men nu är de minst sagt påtagliga och synliga igen i vår närregion.

Planet TU-22M har en kapacitet att mer eller mindre slå ut vårt flygvapen i dess oskyddade plåthangarer med sina kryssningsmissiler. Detta med endast ett TU-22M! Då skall väl sägas att det tydligen finns 151st TU-22M att ta till i operationell drift!

Avslutningsvis.
När vi vanliga dödliga sitter och förundras eller bara fördriver tiden med att titta på spektakel som Melodifestivalen och låter hjärnorna förtvina bort, så finns det i alla fall ett gäng grabbar som jobbar i det fördolda runt om i länderna kring Östersjön.
Några som vill fortsätta hävda sin sk neutralitet, andra som just frigjort sig från ockupation och aldrig mer hamna i dess våld igen och något land som slagits tappert och därmed förhindrat samma öde som sina baltiska vänner!
De är våra osynliga hjältar som jobbar i det fördålda och som jag gärna sänder en tanke så ofta jag kan.

/ Christer