5000 miljarder kronor! Så mycket kommer “The greatest country in the World USA” att spendera på att modernisera och utöka sina kärnvapenbestyckade missiler framöver.
Att landet mer eller mindre är i konkurs verkar inte bekomma militärledningen eller för den delen inte heller den politiska ledningen. För här gäller det att visa den alltmer instabila omvärlden att USA är en stark supermakt som med alla medel tillåtna ( och otillåtna också för den delen ) kommer att fortsätta diktera villkoren runtom på jorden.
Men, men. Om -90-talet och -00-talet gick i nedrustningens tid och avmilitarisering runtom i världen så är definitivt den epoken över.
USA är absolut inte ensamma om att upprusta kraftigt. Som jag ofta skrivit om så gör även den ryska björnen precis samma sak. Judarna i Israel känner för var dag som går att det kokar i regionen som Gud gav dem och de brukar sällan foga sig för vad andra tycker och med USA som allierade och egna kärnvapen så är de inte heller att leka med. Iran fortskyndar sin forskning med kärnteknologi och kanske har de redan utvecklat egna kärnvapen också. Landets ledare vet vad som kommer att krävas framöver för att hålla koll på ett av jordens största oljetillgångar och har absolut inte för avsikt att låta USA med vänner komma och kristianisera den rätta tron till det Muslimska riket. Inte ens för demokratins bästa som jänkarna så gärna vill kalla deras missioner runtom när de far runt som korsriddare.
Pakistan har kärnvapen och utökar sina arsenaler för de litar inte på Indien som också moderniserar vapnen. Kina växer för var dag och är redan dominanterna på jorden vad avser ekonomin i pengar räknat och de skyddar förstås sina intressen med kärnvapenskrammel.


Det återstår dock att se vad vi i Sverige kommer att göra. Att vi inte har kärnvapen är ju bekant och att vi i princip har avvecklat Försvarsmakten har väl inte heller gått omärkt förbi. Nu återstår dock att se när politiker vaknar upp och inser att muren föll för över 20 år sedan, men att jorden idag inte är en säkrare plats att leva på. Då rådde optimism och entusiasm och drömmar om världsfred hägrade. Men som så många gånger förr i historien så sker andra oförutsedda saker på vägen.
Människan är girig och det finns alltid ledare som vill styra och ha mer makt, vilket alltid resulterar i nya oroshärdar eller krig och förtryck.

En liten liten ljusning i vårt avlånga land är i alla fall att Försvarsmakten åter delat in Sverige i 4 försvarsområden mot tidigare endast ett styre från HK i Stockholm. Kanske insåg någon general att det trots allt var svårt att ha koll på logistik och enheter utspridda på så stora arealer och olika vapenslag?

Slutligen önskar jag att även svenska medier börjar rapportera om vad som sker i omvärlden på de militära planen. Finska medier gör det nästintill dagligen.
Lite kan man läsa i svenska Ny Teknik om upprustning mm, men våra kvällstidningar törs inte skriva alls om läget som råder runt om oss i Norden och Europa.

Undrar hur länge strutsen kan stå med huvudet i sanden innan den kvävs till döds??

/ Christer