En svensk tiger.
Det fick varje svensk lära sig under -60-70-talet. Meningen hade dubbel innebörd och var faktiskt riktigt cool. Vad som än skulle hända, krig och elände så skulle aldrig någon svensk ge upp eller tjalla, avslöja något för främmande personer eller främmande makt.

Idag är läget annorlunda. Den svenska tigern har för länge sedan somnat in och glömts bort. Kidsen av idag, vet inte alls vad jag pratar om och än mindre bryr de sig.

Men just därför fann jag en riktigt färsk och aktuell Youtubefilm från rysk television.
Det är en propaganda/demonstrationsfilm över Iskander, deras senaste och absolut toppmodernaste raketsystem som är utplacerat i Kaliningrad och strax väster om fd Leningrad ( St. Petersburg ). I motsats till den sovande svenska tigern så har den ryska björnen sedan några år tillbaka vaknat ur sitt ide och äter upp sig rejält efter sin skönhetssömn sedan kallakrigets slut och järnridåns fall. Hunger verkar den ha och allt större aptit dessutom. Föda finns det gott om numera i Ryssland och det gör björnen allt starkare för var dag som går. Dessutom är ju björnen en björn och den påminner oss alla om att den återigen har för avsikt att visa omvärlden att han inte är att leka med………..

ISKANDER VIDEO:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=F5zCzPzCiCE

Som avslutning vill jag även tacka Ryssland för att de ställer upp med ett försvar som vi själva saknar i Sverige. Vi har själva nedrustat och avrustat allt vårt robotförsvar längs kuster och på Gotland och det glädjer mig att Iskander från Kaliningrad täcker även svenska kusten och inte minst Gotland. Där har vi det efterlängtade skyddet mot fienden………. Inte ett plan har en chans att kunna komma inom en radie av 500-800 km, innan det upptäcks och sedan låses av Iskandersystemen.

/ Christer