Den senaste tiden har jag inte riktigt haft tid att följa alla dagliga bloggar som jag borde hinna göra. Men nu i helgen har jag läst ikapp en del och mycket intressant information ramlade in i hjärnan.

Ett land ur PIIGS-ekonomierna, ( Portugal Italien Irland Grekland Spanien ) som befinner sig riktigt ur balans i det ekonomiska perspektivet har i dagarna beslutat att köpa 400st Abraham A1M1 stridsvagnar från USA. Landet Grekland som har en skuld på ca 160% av BNP tycker i detta läge att det är roligare att köpa lite krigsleksaker än att sanera sin ekonomi och få landet på fötter. Men vem tycker egentligen inte det? Alla vill väl hellre köpa roliga saker och ha kul än att dricka vatten och äta bröd och inte unna sig något? Dessutom vet vi ju inte vad grekernas intentioner är för framtiden. Med ytterligare 400 stridsvagnar kan man kanske sanera sin ekonomi genom att hämta lite kapital från grannländer?

Förra veckan besökte vår ÖB Sverker Göransson Litauen i syfte att göra PR för den svenska solidaritetsförklaringen. Den bygger på att Sverige skall bistå sina nära grannar i händelse av ofred och tvärtom.
Min personliga reflektion är.
Vad kan vi bidra med om Litauen råkar ut för en krigshandling från annat östland? Skall våra Hemvärnssoldater simma över med AK-n på ryggen för att bistå?
Dessutom så bör inte hjälpen eftersträvas alltför snabbt med tanke på vår mobiliseringstid i det moderna svenska försvaret som är på 24 månader.
Nja, jag tror att Sverker var där för att se om inte de kunde hjälpa oss framöver. Det material som vi trots allt skänkt till dem kan de ju använda för att serva oss igen.

Två stora övningar har övats från ryskt håll de senaste veckorna. Eller egentligen tre. En övning i centrala delarna kallad Center 2011 och platsen Kaukasus tillsammans med Vitryssland. Den andra övningen skedde rum i Östersjön med inte mindre än 25-talet landstigningsfartyg. Bara det är en kapacitet i volym som överstiger hela vårt försvar!
Den tredje och sista övningen är Arktisområdet där de efter nyår kommer att ha permanent placering av soldater.
Alla dessa händelser får mig att vilja skrika rakt ut.
Kan inte vi i detta land också börja stärka vårt försvar? Bygga upp det igen så att det åtminstone finns något som vi kan öva med och visa vår självständighet.
Det kommer att ta tid. Många många år att åter igen kunna öva med förband större än grupper och plutoner. Men vi måste vakna nu!

Egentligen skulle jag kunna skriva precis hur mycket som helst men jag låter er själva surfa vidare för mer information.

Den finner ni som vanligt från de eminenta bloggarna:
Wisemans Wisdoms, Gyllenhaals lästips, Observationsplatsen, Chefsingenjören, Cornucopia, Försvarsmakten, Sverige och Världen och inte minst Carl Bildts blogg Alla dessa dagar.

/ Christer