De flesta utav oss medborgare har längtat i si så där 48 veckor sedan sist, till den årliga underbara semestern när de äntligen kan slappna av från chefens förpliktelser och stämpelklockornas trista smatter. Äntligen kan de fullständigt skita i vad som sker med företaget och den jobbiga chefen och hans trista tjat. Nu skall här grillas, husvagnscampas och förtäras en väldans massa alkohol och ungarna skall få sitt lystmäte någon dag i någon nöjespark. Underbart!

Men, inte alla kan ta semester under den ljuvliga sommarmånaden eller de ljuvliga sommarmånaderna då solen knappt försvinner alls under dygnet. Det finns faktiskt yrken som måste fortsätta att fungera och bemannas och då tänker jag naturligtvis inte i förstahand på taxi, utan de mer samhällsviktiga sådana. Typ polis, sjukvård, brandförsvar och försvarsmakt.

Försvarsmakt tänker någon när jag nämner dem. Vadå? De har ju funnits sedan urminnes tider till ingen som helst nytta ändå. Bara kostat massa pengar och inte behövts alls. Mmm, hmmm. Kanske är det tvärtom, tänker jag.
Just för att den en gång i tiden fanns och var stor i förhållande till nation, så har vi fortsatt att ha en blågul fana vajandes i våra trädgårdar?
Hur som helst så har FM krympt enormt eller rent utav gigantiskt sedan -70 talet och är idag en liten droppe i havet.

Sedan är inte vi medborgare heller informerade om vad som sker utanför vår vetskap dagligen och som FM vet om och hanterar utan att göra väsen av sig. Men de uppfyller en stor roll varje dag i det tysta och låter oss medborgare fortsätta leva våra oskyldiga liv där senaste avsnittet av någon dokusåpa betyder mest av allt i livet efter den efterlängtade semestern.


( Ovan: Bilden är tagen 14/6-2011 över Östersjön. Ett ryskt signalspaningsplan på väg mot Kaliningrad med avslagen transponder vilket betyder att den inte identifierar sig. I bakgrunden ser vi ett JAS som gör sitt jobb och visar sig! )

Det är ju skönt att de flesta kan ha det så, men jag vill ändå hylla de hjältar som jobbar i det dunkla och gör sin roll varje dag och trots ständiga neddragningar och hot om ytterligare uppsägningar fortsätter att avvärja och lokalisera kränkningar som sker alltoftare i framför allt luftrum kring vårt avlånga vackra land.

Intensiteten har ökat markant de senaste åren på kränkningar av vårt land, men även övriga europeiska länder, framför allt från tidigare östliga vindar.
Detta är inget hemligt utan har kunnat läsas på bloggar och nyhetssidor runtom i världen ( dock inte Aftonbladet och Expressen som har viktigare nyheter som vem som är rikast i just din kommun och helgens kommande extremväder ).
Rapporteringen har ökat och kritiken börjar så sakteligen vakna till liv. Kanske kan vi inte avveckla ett lands försvar helt och hållet? Den där freden på jorden som alla pratade om verkar kanske bara ha varit ännu ett luftslott som så mycket annat på denna jord?!

Sent vaknade även våra politiker och fattade faktiskt något klokt beslut trots allt. Istället för att lägga ned ett utav våra två luftledningscentra i landet så ändrades beslutet att behålla dem bägge. Tack!
Så vi kan väl hoppas att vi i fortsättningen även kan fortsätta avvisa kränkningar och åtminstone visa sådan respekt för Fi att de inte bemödar sig ignorera oss och göra precis som de vill.

En slutlig anekdot som inträffade på självaste midsommarfton.

Vi är på ett hotell i södra Sverige och står och väntar på hissen för att gå ut och få oss en bit mat. Hissen öppnas och ut kommer 4 killar, varav en som jag känner igen. Naturligtvis stannar vi och pratar lite och det visar sig då att de är ute och visar sig för omvärlden ( öst ) och patrullerar våra gränser. Så medan i princip hela landet har stannat av och befinner sig i redlöshet dansandes kring någon midsommarstång på landet så värmer det mitt hjärta i alla fall att se dessa killar göra sitt jobb i det dunkla, men ack så oerhört viktiga för fortsatt välfärd.

För mer intressant läsning besök gärna:

Observationsplatsen – http://oplatsen.wordpress.com
Chefsingenjören – http://chefsingenjoren.blogspot.com