Affärsidéer ploppar upp bortemellanåt i skallen. Ibland är de way out of reality utan gigantiskt startkapital och ibland är de bara några bra nätters sömn ifrån att dras igång.
I stort sett alla projekt kräver eget startkapital och ett bra kontaktnät, samt en bra bankman som tror på dina drömmar. Endast då ges du eventuellt möjlighet att testa dina vingar som en fri man eller kvinna och kliva ur ekorrhjulet. Men naturligtvis förpliktigar åtagandet, framför allt mot banken som gärna har både livrem och hängslen ifall du klantar dig. De vill absolut inte stå med svarte petter i hand på slutet, det blir du som gör det.
Ju mindre de tror på din idé desto högre ränta kräver de utav dig för de pengar du eventuellt får låna, efter att du gått in med en egen insats som också är beroende av hur mycket de tror på dig. Liten tro betyder hög ränta och stor egen insats om de alls är intresserade måste jag ständigt påminna om.
Naturligtvis vill de även sälja in en himla massa extra tjänster och försäkringar också för att tjäna ännu mer pengar på dig under resans gång.


Andra sätt att få kapital till dina projekt och drömmar kan vara genom att sälja ut procentandelar av ditt bolag till Riskkapitalister. De kan bidra med pengar till dig om de tror på idén och kan se en stor avkastning på kort perspektiv som fyller deras kistor. Här råder samma filosofi. Ju högre risk, desto större procentandel vill de ha av ditt bolag och framtida vinster, för att gå med.

Men det var egentligen inte dessa saker jag egentligen skulle skriva om. Det blev bara en parentes och påminnelse om att ingen gör någonting för dig gratis i livet. Alla har syften och tankar bakom, från individ nivå till länders och regeringars ageranden.

Störtande av sittande regeringar sker då och då i länder och nästan uteslutande är upproren styrda bakifrån leden av regeringar eller agentbyråer som hellre placerar nytt styre för landet med en av de egna. Därefter är kontrollen mycket lättare att få kontrakt för exempelvis olja, gas, mineraler, eller bara kontroll över logistiken över flöden som pipelines mm.

Jag skulle egentligen bara skriva lite kort om att det sista lokala bankkontoret med namnet Swettbank i byn slutat med kontanthanteringen. Men rådgivning och försäkringsärenden går fortfarande att utnyttja på kontorstider.
Hur länge till tror ni den tjänsten kvarstår? Hmm, knappast ens detta året ut skulle jag gissa. Sedan läggs verksamheten ner helt och hållet, då det var för litet underlag för att bära kostnaden för lokaler och personal förstås.
Men skall inte en bank hantera kontanter? Nej, helst inte. Det kostar dem bara en massa pengar att hantera pengar och det minskar deras vinster.
För oss företagare som hanterar kontanter i verksamheten och ibland vill bli av med pengarna och få in dem i säkerhet på ett konto så uppkommer vissa problem.
Men det är ju faktiskt inte heller bankens fel. Använd pengarna till att handla med och se till att de hamnar i affärer runt om, men inte i deras bank är svaret du får.
Jaha, men mina pengar går då till nästa affär som sitter i samma båt och också vill bli av med kontanterna och går i sin tur till nästa affär och nästa och nästa och slutligen tillbaka till mig. Men banken vill inte ha dem.
Det finns även rånrisk menar de!! Jaha, tur att de slipper den risken, men vem får ta även den smällen framöver då? Hmmm.

Förvara pengar hemma är ett annat mycket intelligent och briljant förslag. Ja, det skulle man kanske kunna med kassaskåp, larm, hund, AK4 och kriminella typer som beskydd. Men då finns inga försäkringar som täcker mer än max 10.000 kr i förvarade pengar i hemmet. För det betraktas ju som stöldbegärligt innehav.
Jaha, ja. Nu kanske man kan tänka till lite och undra. Är inte exempelvis Swettbank en så kallad folkbank för oss medborgare? Är inte tanken att vi skall kunna använda oss utav dem för att få våra liv och små företag att fungera? Och för att inte tala om alla de äldre människor som dessutom saknar kunskap att sköta sina ärenden via nätet och aldrig vågar använda betalkort.

Nej, som vanligt är den lilla individen inte vatten värd i det stora kapitalistiska samhället där allting stavas profit. Vi skall ständigt kämpa för att ha näsan ovan vattenytan och aldrig ens få drömma om att uppleva en bättre tillvaro. Systemet är sofistiskt konstruerat och följer man det så tar man sig aldrig ur. Den möjligheten uppkommer endast när avsteg görs på ett eller annat sätt, men då är man åtminstone i gråzonen och vandrar om inte över den. Det har också konsekvenser som kan förändra tillvaron. Antingen åt ena hållet eller det andra.

Just nu önskar jag att jag hade kontakterna för att kunna gå in på banken och säga att jag har en affärsidé. Jag vill ha hjälp med att starta en bank!
En bank som gör allt det ni inte gör och finnas till för folket.

Förresten, Antonov, Saabälskaren driver ju banker i världen. Han kanske är intresserad av att ha ett kontor i byn för sitt imperium Bank Snoras.

Ciao
Christer