Livet på landet är oftast till fördel mot livet i stan, anser jag. Men det finns tillfällen som suger! När det är åskväder till exempel. Som igår. Muller och blixtar och sedan slocknar allt. Strömmen går och telefonen dör. Telefonen är inte hela världen, men bredbandet går på samma linje och det blir värre. Elsnubbarna kom ut på och fyra timmar senare gick elen igång igen. Men Felia har lite mer problem, för där har inget skett på över ett dygn. Tur är att man är pryltokig och har mobilt bredband till datorn, så man inte fjärmar sig helt från omvärlden i dessa stunder. Bra böcker passar bra när denna typ av väder drar in. För som oftast kommer fronterna sydväst ifrån, in över gärderna och drar med sig statisk oro från Vänern och råkar ofta passera just över området där jag bor. Då kan man lugnt förbereda sig och ta fram litteraturen och drömma sig bort. Igår läste jag att fartkamerorna skulle börja användas online för koll på skatt, stulna fordon, om ägaren kör omkring utan körkort, körförbud, mm. Allt detta utöver hastighetsövervakningen som redan sker. Skrattar jag eller gråter jag tror ni? Det är ingen hejd på överförmynderiet i vårt samhälle! Men allt i demokratins syfte förstås och för att skydda oss medborgare. Har man inget att dölja, så behöver man inte oroa sig, sägs det alltid! Kan så vara, men jag vill inte känna mig övervakad hela tiden! Det är det som är problemet. Jag skulle vilja vara lite fri om dagarna och inte lämna digitala spår efter mig som kan kollas upp och samköras i register av myndigheter och andra intressenter som kan komma åt informationen. Dessutom sker misstag och obehöriga kan antingen sno åt sig information eller också finns buggar som gör att någon duktig individ kan kringå datasäkerheten. Ni som inte läst Orwells 1984, som skrev 1948, vill jag minnas, måste göra det! Utan att kunna veta hur framtiden skulle kunna se ut på 2000-talet, lyckas han skriva om en verklighet som vi lever i idag! I boken är det rätt dyster tillvaro där staten hör och ser allt och individen saknar helt privatliv. Inte ens tankarna är fria. Hmmm, mmmm, vilken tur att jag har min egen sida på nätet där jag kan skildra min verklighet 🙂 Ännu är det fritt och jag fortsätter ta vara på den förmånen så länge jag kan. / Christer