På sistone har de allierade haft tur. Jag skriver de allierade, trots att kriget inte är mot axelmakterna, utan ett annat krig. Det mot terrorismen, som dock ur de allierades perspektiv kan ses som ett fortsatt krig sedan kalla krigets epok tog slut och terrorismen tog vid.

Först greps och dödades Usama Bin Laden i Pakistan. Om vi får tro att detta är sant så var det en stor grej.
Nu grips även krigsförbrytaren från Balkan, Ratko Mladic och väst känner glädje.

På kort tid har Obama administrationen haft lite medgång och minst sagt tur. Och det kan de verkligen behöva för att rikta journalisters nyfikna blickar åt annat håll än den inhemska hemmamarknaden i USA. För där råder kaos.
Ekonomin är körd i botten och fortsatta förhandlingar sker dagligen mellan demokrater och republikaner om hur lösning skall ske för att inte gå i konkurs.

Krig kostar pengar oavsett om det är mot annan krigsmakt eller mot terrorism och som ensam världspolis blir det enorma kostnader i både kapital och människoliv.

Som konspirationsteoretiker känns mycket av det som sker och kommer ut från amerikansk media som iscensatta publikationer för att just vilseleda oss i omvärlden och sin egen kritiska befolkning.
Vita huset har en stor administrativ apparat som är slipad på PR efter många skandaler genom årtionden och vet vad som skadar och vad som säljer.
Snabbt måste de fatta beslut och finna lösningar på problem som uppstår både på den inhemska kritiska amerikanska marknaden, men inte minst internationellt.

På något sätt måste de ständigt finna ordaval och meningsuppbyggnader som får den stora massan att köpa det de säger med hull och hår.
Problemet är att inte alla sväljer allt gulligt som hittas på. De som jag uppskattar högt är de grävande journalisterna som vågar gå ut i blåsten och börja leta i garderober och bakom stängda dörrar för att hitta den verkliga orsaken och den verkliga agendan. Den som inte vi skall finna eller veta om!

När man kliver in i krig mot terrorism eller bara i demokratins syfte eller något annat beundransvärt och vackert. Där finns alltid andra skäl. Oftast eller nästan alltid är det pengar. Eller pengar och makt. Eller bara makten som i sin tur leder tillbaka till pengarna.

Att det kan kosta några tusentals pojkar och flickors liv för att säkra exempelvis den oerhört viktiga oljan i arabvärlden, det är ett billigt pris som måste tas.

Ett annat land som egentligen ligger helt galet till i Asien är Afghanistan. Stenigt och bergigt utan något ur turismens lockande perspektiv. Men där finns sådant som ekonomin behöver kontrollera. Mineraler och gas och olja, samt kontrollen över världens största opiuminnehav.

Vän av ordning säger förstås att detta inte kan vara skälet till att USA med allierade är där. Vi är ju alla där för att jaga terrorister och bekämpa insurgenter, så att flickor och barn får bättre levnadsvillkor.
Det låter ju förstås som så mycket bättre anledning i våra öron och det är nog det de flesta vill höra för att om möjligt stödja operationen som kräver våra soldaters liv. Vem skulle annars utan rabalder och skrik gå med på att sända trupper?

Hur konspiratorisk kan man vara? Är allt nattsvart? Tror man bara att det finns en dold agenda bakom varenda sak som sker?
Det är nästan så att jag måste säga ja, på dessa frågor.
Visst, ibland skulle eventuellt ett ingripande kunna ske på riktigt också med just den avsikten som ges offentligt. Men det är nog sällan så.

En av dödssynderna: Girigheten. Är den som vi alla kämpar om för vår egen egoistiska välfärd där vi skiter i andra.
Har jag det bara bra och allt jag vill ha, så är jag nöjd.
För att just kunna fortsätta att ha det så och ännu bättre hela tiden så kräver det att man kontrollerar de områden i världen där pengarna och guldet finns, om det egna börjar ta slut och inte räcker till.

Idag är oljan guld.
USA förbrukar mest olja i hela världen och den egna produktionen räcker inte på långa vägar. De är största importör av olja också för att klara sitt lands behov som det är uppbyggt idag.
Dock hårdnar konkurrensen varje dag samtidigt som nya länder dyker upp och utvecklas, vilket i sin tur leder till att även de förbrukar alltmer olja och vill ha den.

Detta vet förstås de ledande i Vita huset och har vetat i årtionden. ( Alla är inte korkade ens där 🙂 )
För att säkra landets välfärd måste krig skapas. Regimer störtas. Folk dödas.
Det är logiken i det hela.

Men PR killarna och tjejerna finner förstås skäl till krigen och oron runt om som uppstår för att kunna komma åt oljekällorna som BP, Chevron, Shell mfl sedan skall beslagta för att säkra transporten över haven till USA.

En gång i tiden tillhörde även landet Sverige ett starkt släkte som reste runt i Europa och krigade och våldtog och plundrade. Gjorde som de ville och snodde med sig den tidens rikedomar hem till Sverige.
Idag är vi en svag nation som står handfallna om något blir mer oroligt än det är idag och det värsta är att vi verkar finna oss i det. Medborgarna är likgiltiga. Något annat kan jag inte finna som lösning om jag inte anser dem vara lobotomerade eller sedan länge indoktrinerade av flera generationers politiska styre? Det kanske är det som är sanningen?! Jag låter idag bli att fundera mer över detta 🙂

Slutligen hamnar jag uppe i inledningen av denna blogg.
Var det turen som hjälpte USA i just dessa för landet mycket kämpiga tider? Var ödet på Vita husets sida och räddade dem ur den ekonomiskt tyngda period som råder just nu?
Eller är allting återigen bara iscensatt av den skickliga PR-stad i Vita huset.?
Om nu Bin Laden är funnen efter så många år i gömma, vilket för mig verkar helt osannolikt. Alltså att ingen vetat vart han varit denna tid och hittas just nu.
Då kommer nästa fråga. Varför finner man honom och skjuter honom direkt och dessutom, hör nu, kastar honom över bord i havet för att bli av med honom.
Vad? Jag menar inte ens den mest ointresserade människa som inte bryr sig om något alls kan väl tro på den historien.?
Om man nu väl fann världens mest eftersökta hemska terrorist som dödar oskyldiga vita, så skulle väl han om någon fängslas och dömas i en demokratisk rättegång? Det är väl detta alla krig utspelas för? Att just demokrati skall införas och råda. Då ter det sig märkligt att finna någon, döda den på eget berått mod och sedan göra sig av med beviset.
Var det ens rätt att döda honom? Vem ger USA och dess elitsoldater den befogenheten? Har de skipat rättvisa? Och i sådana fall mot vem?

Nej, det är galet. Här finns inte bara en hund begraven någonstans utan ett helt hunddagis.
Bin Laden sitter fängslad i en väl avlägsen fängelsehåla i något av de fina samarbetsländer som CIA arbetar med. I Pakistan eller Kuba eller någon annan av USA kontrollerad samarbetspartner.
Just i denna stund torteras och skenavrättas mannen och frågor ställs naturligtvis om de terrordåd som utförts, men framför allt om kommande tänkta dåd.
För omvärlden är han död, så det spelar ingen större roll hur länge de kan tortera honom för att få uppgifter de behöver eller vilka metoder de använder. Få personer har inblick i denna för en säkrare framtid viktiga operation.

Hur som helst blir det stabilare? Känner vi oss tryggare?
Inte fan. För var dag som går krymper vår rätt till fritt leverne och fria tankar.
Alltmer övervakas vi och alltmer censureras, helt i vår acceptans i demokratins syfte. Vi finner oss i alltmer för var dag som går och har idag börjat bli övertygade i dumheten att det behövs kameror precis överallt och att avlyssning måste ske och att det bara används för vårt eget bästa.
Inom en framtid kommer även bloggar att bekämpas i demokratins syfte hos de oliktänkande. Men det är bara för deras eget bästa och för att skydda oss själva.

Så sker redan runt om i världen. Vanliga oskyldiga medborgare som inte gjort något annat än att råka skriva om fel saker, fängslas på obestämd tid och misshandlas. 14 år i fängelse för en 24 årig bloggare i Vit Ryssland exempelvis.

Men jag är förberedd och fullt förstående och kan förhoppningsvis finna just denna blogg och hänvisa till när det blir min tur att hamna på fel sida i just kampen mot det fria samhället och demokratins bästa.
Då kan man säga att jag redan då visste vad som komma skulle i framtiden. 🙂

Livet kan snabbt förändras.
Läs om Chodorkovskij, en gång världens rikaste man, kort därefter en vacker dag så förlorade han allt och dömdes till först 8 års fängelse. Sedan när han suttit av tiden så råkade han ha otur igen och fick förlängt straff med ytterligare 7 år.
Attans också. Men läser vi bara den ena sidan av sanningen eller myntet eller kalla det vad ni vill så är det naturligtvis så det är. Han är skyldig och dömd enligt lagen i Ryssland.
Kanske finns en annan agenda och politik i det fallet också?

/ Christer