Första tanken går till min Webmaster Torvald F för hans enorma förmåga att uppfatta telepati och kraftöverföringar utan ord.
Helt på egen hand ändrar han och gör om bloggen i tre delar med inriktningar som ligger i linje med de funderingar som snurrat i skallen min.

Så stort Tack till dig Torvald för arbetet.
Dessutom ett grymt Stort Tack för den fantastiskt fina bilden som inleder “Omvärld och tankar”

Bättre kan det inte bli.

Det börjar med mystiken kring Area 51 och alla de hemligheter som pågår där och som finns begravda där. Både utomjordiska sådana, men framför allt de jordnära hemliga militära projekten som skapats och skapas där dagligen.
För att nämna några. U2 planet som flög så högt så att det inledningsvis inte kunde skjutas ned av ryssarna när det spionerade ( till slut blev ett nedskjutet ).
SR71, världens snabbaste plan. Byggdes i Titan redan på 60-talet. Inget annat material klarade av påfrestningarna i hastigheter över Mach3 ( över 3500 km/h med referens jordytan ) Aluminium smälte och stål likaså.
Senare kom F-117 Stealth, planet med minimal radaråtergivning. Det användes flitigt inledningsvis i kriget i Irak för att precisions bomba mål som exempelvis luftförsvar och radaranläggningar.

Bilden i bakgrunden går sedan över till Ukraina och Tjernobyl. Även detta område berör på många sätt de funderingar jag ofta har i skallen.
Här finner man mystik, misär, rädsla, förnekelse, allt blandat på en gång.
En supermakt låter bli att förmedla för omvärlden att en katastrof av aldrig tidigare skådat slag har inträffat. Först tre dagar senare kommer en kortare nyhetssändning om ett experiment som misslyckats i ett kärnkraftverk!
Idag går det att få tillstånd för att resa in och besöka Pripyat, staden som innan katastrofen hade 50.000 invånare och beskåda tystheten och magin in reality!
Mer om detta kommer jag att skriva framöver i höst. 🙂

JAS 39 Gripen. Vårt stolta stridsplan dyker fram och ut ur bilden. Wow. Coolt.
Det är pricken över i.et.
Planet symboliserar ingenjörskonst och politik på högsta nivå. Det visar att vi i Sverige kan göra saker som annars bara stormakter är förunnade att producera.
Vi har ett arv när det gäller ingenjörsteknik i landet med företag som SAAB ( både flyg, bil och vapenindustrin tänker jag på ), VOLVO, ERICSSON, ABB, samt ett stort antal personer som betytt enormt för landet.
Politiken är baksidan. Fanns inte den så påtaglig så hade nog JAS 39 Gripen varit såld till ett större antal länder vid denna tidpunkt. Men politik rår vi inte på, vi vanliga dödliga, utan får finna oss i beslut som tas av dem som vi röstat fram i folkval den enda dagen vart 4.e år som vi har sk demokrati.
Men desto roligare är det att skriva om politik och dess nackdelar och baksidor. Det berör många oavsett ämnen. Allt från vilken färg man röstar på till det krackelerande sociala skyddsnätet i landet.

Mycket mer om alla ovan nämnda ämnen kommer ni framöver att hitta under denna kategori ( Omvärld och tankar ).

Så varmt välkomna in framöver!

/ Christer