Nästan en månad har gått sedan jag sist skrev ett inlägg här på bloggen om “Omvärld och tankar”. Suck! Men det är ju tur att jag inte har bloggandet som mitt yrke. Då hade jag inte haft feta intäkter :-).

Dock tycker jag att det är synd att jag inte har bloggandet som yrke då jag älskar att skriva. Dessutom gillar jag att analysera omvärlden och försöka vara med och se vad som rapporteras.

Hursomhelst så har jag inte haft tid över för denna demokratiska frihet då jag nyss bytt ämbete och med vad allt det har med sig.
Men ikväll tänkte jag i alla fall skriva några rader om det som sker runtom oss just nu.

I Asien har diktatorsgrabben från Kimdynastin Kim Jong Un börjat kaxa upp sig mot allt och alla i sin omgivning.
Nordkorea är en av världens mest militariserade länder med en stor folkarmé och där armén är “folket, staten och partiet” Män gör allmän värnplikt och likaså kvinnor gör det. Skillnaden är att männens värnplikts tid är 10 år och kvinnornas 7 år.

Som parentes kan nämnas att på den tiden Sverige hade allmän värnplikt och fostrade pojkar till män så var den normala tiden man hyrde ut sitt liv till fosterlandet 7,5 månader om man var soldat i armén. Upp till 15 månader kunde man få “offra” av sitt liv om man blev kompanibefäl.

Nordkorea har en miljon soldater i aktiv tjänst och ytterligare 7 miljoner soldater i reserven att tillgå. Det är en stor mängd när vi pratar kvantiteter, men hur är det med kvaliteten?

Större delen av utrustningen är åldrad och gammalmodig. En jämförelse kan vara att se likheten med Iraks folkarmé. Kalasjnikov AK-47 och enkla uniformer till den stora massan. Lastbilar och enklare haubitssystem och åldrat luftvärn. Mig-21 verkar vara flygets struktur som i Sverige skulle jämföras med AJ-35 Draken. Alltså 60-tals plan.

Men, naturligtvis finns där även modernare utrustning för elitstyrkorna. Dessa förband förfogar säkert över betydligt modernare utrustning. Satelliter och kärnvapen kanske landet också förfogar över, vilket utgör det riktiga hotet egentligen. Inte bara en Walk in the park för USA att gå in i Nordkorea och störta regimen och tillsätta ny västvänlig sådan.

Minst 3000 hackers sägs jobba dygnet runt med att knäcka och försöka manipulera den virtuella IT-världen. Här tvivlar jag inte heller på att det kan finnas specialister utbildade i väst som endast har i uppgift att föra propaganda krig på nätet eller om möjligt släcka länders nätverk och på så sätt störa världsordningen.

Vad är då syftet med detta senaste utspel från lille Kim?
Ja, det kan man undra. Landet har mer eller mindre levt under svältförhållanden sedan 1994 och den största delen av befolkningen lever på gränsen till överlevnad varje dag. Hungersnöden är det största problemet landet har.
Kanske är killen upprorisk och visar genom detta agerande att han önskar hjälp för sitt folk?! Men troligtvis är det inte så. Han skiter nog även han i folket, precis som pappa och farfar också gjorde. Folket skall hållas kort och arbeta hårt för disciplinens skull.

Mer troligt är nog att lille Kim endast är en marionett till andra höga militärer och politiska ledare som suttit länge vid makten. Genom att få honom att göra dessa utspel inför omvärlden och inte minst sitt eget folk vinner han position inom politiken. Framförallt på hemmaplan där propagandan och median är okritisk och endast styrd av ledarna för landet. Här framstår han som en stark ny ledare som visar omvärlden att Nordkorea minsann härskar.

Sist men inte minst troligt är att det inom några dagar är årsfirande av hans farfars död. Den store ledarens dag! Den absolut viktigaste Nordkoreanska dagen och inför denna dag vill han visa omvärlden vems sonson han är!

Vi får väl se vad som händer………

På närmare håll har det också skett saker.

Putin beordrade personligen över 8000 elitsoldater på en oförberedd storövning.
Det var elitförband som på mindre än 8 timmar var stridsberedda och omfördelade på stora avstånd inom landet för att kunna sättas in mot fienden eller annat uppror.

Den som fortfarande tidigare tyckte att vi “krigshetsare” bara triggade oss själva om ryssen och faran kanske fick kaffet i halsen efter denna övning.
( För de få som läst detta någonstans alltså. Media hemma har naturligtvis inte rapporterat som vanligt. )
Man skall nog sluta att betrakta att Ryssland idag saknar kapacitet och endast är ett minne blott mot fornstora dagar. Numerärt har de inte lika många soldater just nu, men de har i mycket snabb takt rustat upp inom alla försvarsgrenar och byggt upp många nya elitförband med stora resurser och fantastiska kapacitet.

Det visar nog inte minst denna övning som inte var förberedd på förhand.
Att på så kort tid kunna sätta in så många soldater på stort område är…….. oroväckande om man tillhör den andra sidan.

Glöm inte att exempelvis svensk beredskap idag består av ett Hemvärn! För övrig militär personal med kapacitet upp till 8000 man har vi idag en plan för att kunna klara av en mobilisering inom 24 månader!

Och sedan har ju vår egen ÖB öppet talat om att vi klarar av max en veckas försvar på en punkt 2019. Typ Stockholmsregionen. Då kan övriga 8 miljoner svenskar försvara sig bäst de själva vill.

Välkommen tillbaka förresten Sverker Göransson. Gläder mig oerhört mycket att du frisknat till och kommit tillbaka som Sveriges ledare och i särklass viktigaste person!

Slutligen håller världsekonomin på att rasa samman fullständigt.
Kriserna bara sprider sig som ett virus och det är nog bara toppen på ett isberg.
Nu senast var det Cypern som stängde banker och hindrade medborgare från tillgång till sina besparingar. Det slutade med en stöld utav 15% av fruset belopp som fanns på medborgarnas sparkonton!
Hahaha, jag fortsätter bara säga. Lita inte på djävulen staten och kapitalet!
När de ledande i vilket land som helst går ut med ett budskap, måste du som klartänkt vaken frisk individ genast tänka vad syftet kan vara med just denna propå! Vad är baktanken? Vem tjänar vad på detta?
Glöm inte heller att det aldrig är för ditt eget bästa. Not a chance in the world!

Sad but true som Metallica skulle säga……..

Så nästa gång våra ledare vill vaccinera oss mot svininfluensor, få oss att köra på Etanol, lägga ned kärnkraft för vindkraftens skull. Börja då med att kolla vem som har aktieposter och äganden i dessa företag……. Ett tips bara….. I all välmening.

Nu blir det kvällen.

/ Christer